Привредна комора Војводине

апр 28, 2024

апр 28, 2024

„Чарда код Браше“ добитник је највишег признања за квалитет услуге Привредне коморе Војводине у категорији чарди у 2017. години у Војводини – „Капије успеха“ и плакете.

Једна од најлепших прича о припремању специјалитета од свеже рибе из Дунава, казује се свакодневно управо на овој чарди смештеној у Бегечу, одмах уз Дунав, крај пута за пристан скеле, која путнике с бачке стране Дунава преноси на сремску обалу и поред рукавца наслоњеног на парк природе „Бегечка јама“.

„За Чарду, ово признање је награда за дугогодишњи рад и допринос туризму и угоститељству, као и анимацији домаћих и страних туриста свих година старости и профила, привредника, уметника, спортиста и других, без обзира на њихову економску моћ. Признање, такође, представља и подстицај нашим наследницима, који су на овај начин мотивисани да наставе оно што су њихови преци започели, почев од рибарства, угоститељства, туризма и да оно што смо моја супруга Сека и ја почели, постане традиција, а Чарда остане чврста и стабилна породична фирма“, рекао је Петар Лапу Браша, власник „Чарде код Браше“.

 „Чарда код Браше“ посебно је препознатљива и надалеко позната по квалитету рибљих специјалитета у којима гости уз квалитетну услугу особља могу да доживе незабораван доживљај. Даљи развој и унапређење рада, породица Лапу, види у неколико праваца. На првом месту је, како каже, побољшање инфраструктуре око чарде – изградња паркинга, јавног санитарног чвора, спортских терена, спољних тушева.

„Други правац развоја Чарде, тицао би се наставка учења и припреме нових технологија и знања у туризму и угоститељству, како у техничко-технолошком смислу, тако и у унапређењу људских потенцијала, јер они су основ свега. Овде мислим на унапређење знања и вештина наших наследника у послу, који су се добро уклопили у досадашњи рад Чарде, али и на запослене и њихов однос према корисницима услуга“, нагласио је Браша.

Додао је иза дугогодишњег постојања Чарде, стоје сати мукотрпног рада, успона и падова, самосталног улагања, након чега је дошло и до подршке државе, због чега им је, како каже Браша, признање ПКВ још драже.

„На време смо схватили да је улагање у људе којима си окружен и са којима радиш, највећи капитал и улагање у њих, вратило нам се вредноћом и оданошћу кувара и конобара, који су код нас веома дуго“, са поносом је истакао Браша.

У свом преданом раду, Браша је са својом супругом, показао и својој деци, Јелици и Јовици, да се само пријатељским и искреним односом према гостима, са јасном визијом и сталним усавршавањем, може позиционирати на туристичкој мапи једне регије. Негујући љубав према риболову и угоститељству, Браша је константно учио, упознавао цењене људе из угоститељске делатности овога краја и усавршавао се.

„Учили смо од старих мајстора у рибарству, угоститељству и туризму, од људи из струке, од науке узимали шта нам је требало. Ја сам завршио факултет физичке културе и на тај начин, стекао знање из биологије, физиологије, културе и спорта, што ми је много помогло у бављењу овим послом. Своје раднике временом сам научио озбиљном приступу овом врло тешком послу. Доживотно учење нешто је што ти пружа могућност да се прилагодиш сваком времену и сваком човеку“, рекао је Браша.

Младима, и својој деци, он саветује да се издигну изнад проблема, да, како каже, не беже од њих, већ да их решавају.

„Порука младима је да, у нашој делатности, гост мора да се поштује. Не сме да се заборави да гости за своје новце, могу да оду где хоће, а наше је да их задржимо баш код нас. Квалитетна услуга у нашој бранши подразумева да гост буде одмах примећен, од срца услужен за око лепом и здравом храном, уз највиши ниво културе и поштовања“, рекао је Браша.

За крај, открио нам је тајну успешног пословања – рад, ред, квалитет и узајамно, међуљудско поштовање.

Кабинет председника Привредне коморе Војводине