Привредна комора Војводине

мај 21, 2024

мај 21, 2024

На трећој националној конференцији Владе Републике Србије и привреде „Излаз из сиве економије“, одржаној у уторак, 20. фебруара 2018. године у Палати Србије, представљена је студија о сивој економији у Србији, коју је спровела Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) уз подршку Немачке развојне сарадње. Одржана је и дискусија о предложеним мерама и Националном програму за сузбијање сиве економије од стране Владе Републике Србије и привреде.
Немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман је истакао да је решавање проблема сиве економије веома важан сегмент у приступању Србије Европској унији и да његова земља пружа снажну подршку нашој земљи на том путу.
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поздравила је измене Закона о раду, које се односе на пријављивање радника и изнела да ће та, као и мера повећања неопорезивог дела зараде на 15.000 динара позитивно утицати на подстицај привредника на запошљавање, и да се ефекти ове две мере тек очекују.
Брнабић је нагласила да се Влада Републике Србије системски бори против сиве економије од 2015. године. У том смислу, осврнула се на циљеве и мере предвиђене новим Акционим планом за спровођење Националног програма за сузбијање сиве економије 2018/19, посебно истичући значај ефикаснијег надзора над токовима сиве економије и подизања свести грађана и привреде о важности сузбијања сиве економије. Председница Владе Републике Србије је такође подсетила на започету реформу Пореске управе која предвиђа одвајање њених главних активности од оних које то нису. На тај начин, истакла је Брнабић, Пореска управа би се фокусирала на срж своје делатности, а активностима које нису кључне бавиле би се локалне самоуправе или друге институције. Према њеним речима, ове године ће јединствена информациона платформа е-инспектор започети са радом, чији је циљ умрежавање инспекторских служби. Очекује се да ће до половине 2019. године бити повезане све 42 инспекције, што ће довести до веће транспарентности у раду привреде. Анализирајући предложене циљеве, као једну од мера навела да ће се од 1. октобра ове године примењивати мере које подразумевају ослобађање плаћања пореза и доприноса за почетнике у бизнису у трајању од 2 године.
На конференцији је др Бранко Радуловић, ванредни професор Правног факултета у Београду, представио анализу обима сиве економије у Србији. Радуловић је истакао да је сива економија у Србији смањена са 21,2 одсто у 2012. години на 15,4 одсто БДП у 2017. години. Анализа је показала и да је свако треће предузеће укључено у активности сиве економије. Наводи се и да приближно 62 динара од 100 динара сиве економије чине непријављене плате запослених, док је преосталих 38 динара непријављени профит.
Конференцији су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, директор ГИЗ-а Герхард Зипел (Gerhard Sippel), потпредседник Управног одбора НАЛЕД-а Горан Ковачевић и представници стручне групе Координационог тела за сузбијање сиве економије. Испред Привредне коморе Војводине, конференцији је присуствовала Јелена Бјелановић, стручни сарадник.