Привредна комора Војводине

јул 12, 2024

јул 12, 2024

У Привредној комори Војводине одржан је скуп – Финансирање пољопривреде у 2023. години , који се традиционално организује од 2018. године. Скуп је одржан у организацији Удружења пољопривреде Привредне коморе Војводине уз подршку „ Дневника – Пољопривредника“ АД,  Нови Сад.

Секретар Удружења пољопривреде Привредне коморе Војводине Младен Петковић  истакао је да је значајано што се скуп одржава сваке године, већ шест година јер пољопривредници имају шансу да директно од доносиоца одлука чују најновије пројекције за финансирање.

Укупна спољнотрговинска размена аграра Републике Србије у 2022. години износила је 7, 9 милијарди евра што представља повећање од 20, 1 % у односу на 2021. годину. Што се тиче АП Војводине укупна  вредност спољнотрговинске размене аграра износила је 3, 2 милијарди евра  и већа је за 18, 2 % у односу на претходну годину. Извоз је остварен у вредности од 2, 1 милијарду евра  истакао је Петковић.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Србије Ивана Поповић истакла је да  ове године што се ресорног министарства тиче рекордан буџет 79, 7 милијарди динара, као и да ће већински део тог буџета бити усмерен на субвенције, директна плаћања и мере руралног развоја.

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду Младен Петреш указао је  да Покрајински секретаријат ове године има буџет од 10, 7 милијарди динара као и да излази са широким сетом конкурса који ће обухватити разне сегменте пољопривредне производње.

На скупу је одржана панел дискусија у којој су учествовали Ивана Поповић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде , Младен Петреш, помоћник покрајинског  секретара за пољопривреду, Ђорђе Раковић, директор Гаранцијског фонда АП Војводине, Јелена Тренкић из Гаранцијског фонда АП Војводине и Виктор Молнар ,  директор Фонда за развој пољопривреде АП Војводине.