Privredna komora Vojvodine

maj 19, 2024

maj 19, 2024

U Privrednoj komori Vojvodine  u četvrtak, 24. juna 2021. godine  održana je besplatna obuka za ugostitelje iz oblasti bezbednosti hrane u ugostiteljskim objektima.

Udruženje usluga Privredne komore Vojvodine u saradnji sa Privrednom komorom Srbije , USAID-ovim Projektom saradnje za ekonomski razvoj i Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, organizovalo je besplatnu obuku iz oblasti bezbednosti hrane kao deo edukativnih i informativnih aktivnosti koje se sprovode povodom Svetskog dana bezbednosti hrane. Učesnici koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju, obuku su mogli pratiti preko Zoom platforme.

U uvodnom obraćanju Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga PKV, izrazio je zadovoljstvo zbog iskazanog interesovanja za seminar. Cilj Svetskog dana bezbednosti hrane, koji su ustanovile UN na inicijativu FAO i Svetske zdravstvene organizacije, jeste podizanje svesti o toj temi i sprovođenje akcija za unapređenje bezbednosti hrane na globalnom nivou.  Privredna komora Vojvodine prepoznala je značaj ove teme, ali i potrebu da na jednom mestu okupi predstavnike privatnog sektora, sertifikovane predavače i predstavnike inspekcije zadužene za bezbednost hrane  istakao je Mamić.

Prisutnima se obratio i dr Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede – HORES , ističući značaj edukacije kao mere prevencije.

Obuka je realizovana iz 2 dela. U uvodnom delu predavanja, Zoran Ivanović, načelnik Veterinarske inspekcije govorio je o načinima kontrole bezbednosti hrane, kao i planiranim aktivnostima inspekcije u predstojećem periodu.

 Predavač, dr Gordana Ristić, učesnike obuke je upoznala je sa pojmovima preduslovnih programa i HACCP , uslovima i postupcima koje mora da ispuni svaki ugostitelj, uključujući vođenje internih zapisa.

Obuci su prisustvovali brojni predstavnici ugostiteljsko-turističke delatnosti.