Привредна комора Војводине

јул 12, 2024

јул 12, 2024

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић обратио се на скупу који је организован у Привредној комори Војводине а поводом представљања Анализе о тренутном стању у привредним субјектима у АП Војводини у којима су жене власнице или сувласнице у износу већем од 51 % . Анализу  су израдили представници Фондације  „Ана и Владе Дивац“ за потребе Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, у сарадњи са Унијом послодаваца Војводине.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао ј да је е У АП Војводини регистровано  око 33 000 привредних друштава и 69 000 предузетника. Од тога су 25 % предузетнице.

Циљ и овог панела јесте да укаже на могућност унапређења положаја жена предузетница, што ми данас заједно са Покрајинском владом и подржавамо овим скупом али и нашим свакодневним радом.

Предузетнице преко наших Удружења и Групација активно учествују у раду Коморе и имају могућност да укажу на актуелну проблематику. Привредна комора Војводине већ данас потписује споразум о сарадњи  са једним Удружењем које окупља предузетнице а план нам је да у наредном периоду посебну пажњу посветимо женама на селу и на скупу чујемо њихове проблеме и потребе.

На самом крају,  у години у којој Привредна комора обележава 104. годишњицу постојања  истичем да ћемо традиционално и ове године доделити награду најуспешнијој привредници у АП Војводини за протеклу годину.

Фондација „ Ана и Владе Дивац“ има деценијско искуство у креирању и спровођењу програма , пројеката и активности које су усмерене на економско оснаживање рањивих група у друштву, пре свега жена истакла је Ана Кошел, директорка Фондације.

Покрајински секретар за привреду и туризам др  Ненад Иванишевић подсетио је да је подстицајним мерама намењеним сектору привреде, предузетништва  и туризма  ресорни секретаријат већ дуги низ година утицао на унапређење конкурентности привреде и њених грана на територији АП Војводине, а посебну пажњу усмерава на развој женског предузетништва.

Одлуком Покрајинске владе из 2020. године први пут је основан Савет за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији Аутономне покрајине Војводине . Женско предузетништво је препознато као кључна област рада овог тела , са циљем да се препозна и ојача улога жена у привреди и бизнису истакао је потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић.