Привредна комора Војводине

јун 22, 2024

јун 22, 2024

 

Азербејџан је за аграрне компаније из Србије упалио зелено светло и позива их да својим производима снабдевају тржиште те земље. Позив је озваничен и државним указом који је недавно објављен, рекао је представник министарства пољопривреде Азербејџана и председник националне Асоцијације селекционара и семенара др Афар Хацијев.

Председници Азербејџана и Србије   обезбедили су  одличну пословну климу између две земље. Ми смо веома заинтересовани за семенске производе, не само кукуруза него и луцерке и соје, затим за садни материјал, препарате за заштиту биља, као и воће и поврће. Препознајемо велике могућности за сарадњу са Институтом НС семе, а позивамо и друге аграрне компаније јер су потенцијали велики. Први корак је регистрација биљнијх врста. Знамо да Србија има производњу усаглашену а европским стандардима и тај администраивни посао веома брзо и лако завршавамо, потом следи комерцијални део. У сваком случају, ми смо веома отворени за сарадњу”, поручио је Хацијев.

“У првих осам месеци ове године Србија је у Азербејџан извезла пољопривредне производе у вредности од само 1,25 милиона евра, што је занемариво”, истакао је председник Удружења за пољопривреду Привредне Коморе Војводине Младен Петковић изразивши очекивања да ће након ове посете и конретних разговора та сарадња кренути узлазном путањом.

Одличан познавалац азербејџанског тржишта који је у ту пријатељску земљу већ довео неколико компанија из Србије, Миленко Лончар истиче да су могућности за економско умрежавање огромне и позвао домаће аграрне компаније да понуде своје производе азербејџанском тзржишту.

Саветник генералног директора Института “НС Семе” др Вук Радојевић позвао је азербејџанске партнере да предоче своје потребе за семенском робом и нагласио да ће новосадски Институт за ратарство и повртарство са задовољством одговорити на њих.

Потенцијале у области воћарске производње предочио је професор доктор Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета у Новом Саду, а у области задружног сектора, председница Задружног Савеза Војводине мр Јелена Несторов.

Један од важних азербејџанско -српских пројекта који је сада у првој фази реализације јесте изградња дорадног семенског центра у Азербејџану, а у посао су укључене две компаније из Србије, чуло се на округлом столу у Привредној Комори Војводине.