Привредна комора Војводине

мај 21, 2024

мај 21, 2024

У Привредној комори Војводине у организацији Удружења пољопривреде и Дневника Пољопривредника одржан је тематски скуп Жене на селу- данас и сутра.

Младен Петковић, секретар Удружења пољопривреде Привредне коморе Војводине истакао је да је тема овог скупа да истакне позитивне примере . Подаци говоре да је тек свака 14- а жена власница пољопривредног имања , а више од половине жена које живе на селу старије су од 65 година.  Привредна комора Војводине ће и у наредном периоду пружити логистику за организовање едукативних скупова на којима ће доносиоци одлука  и они којима је помоћ потребна моћи на лицу места да разговарају и унапреде постојеће иницијативе и регулативе.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је да само заједно , синергијом свих институција можемо да урадимо нешто конкретно за побољшање услова и положаја жена на  селу.  У оквиру нашег секретаријата биће отворен конкурс за подршку женском предузетништву те позивам све заинтересоване да се пријаве , а почетком априла биће отворен и конкурс за подршку  организовања манифестација. Управо на тај начин желимо да помогнемо удружењима жена са села да што више конкуришу и добију средства, јер су нам управо те манифестације у претходној години довеле преко 300 000 туриста у АП Војводину истакао је Иванишевић.

Ивана Поповић, државна секретарка  Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде указала је на значај теме  о положају жена . Оно што искуство са терена показује јесте да  готово свако пољопривредно газдинство које смо обишли има за носиоца  и организацију газдинства  жену . Важно је да се положај жена подигне на виши ниво, и управо зато ће и ресорно министарство у наредном периоду имати и позиве намењене женама.

На панелу о положају жена  су учествовали и Синиша Перић из Министарства  за бригу о селу, Драгица Илић, помоћница покрајинског секретара за пољопривреду , Ивана Пејовић- Шеврт , директорица Агенције за рурални развој општине Инђија, Стојанка Лекић, координаторка  Женске парламентарне мреже АП Војводине и Марија  Радојчић, Новосадски ноћни базар.

У Привредној Комори Војводине крајем априла  биће одржан скуп посвећен развоју руралног туризма у АП Војводини , најављено је на скупу.