Привредна комора Војводине

мар 03, 2024

мар 03, 2024

У Привредној комори Војводине у организацији Удружења услуга и пољопривреде и Дневника Пољопривредника одржан је тематски скуп „ Актуелно стање и могућности развоја руралног туризма “.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је  у  прва три  месеца 2023. године, у Војводини  укупан број долазака туриста повећан за 6,5% међугодишње. Од укупног броја туриста 54,6% су били домаћи, а 45,4% страни туристи. У Војводини је у прва три месеца 2023. године најпосећенији био Град Нови Сад, где је забележено 40.374 долазака туриста, што је за 25,4% више у односу на исти период 2022. године. Када говоримо о руралном туризму у Републици  Србији је током 2022. године  као делатност обављало 40% више домаћинстава. Званично се овом врстом услуге бави око 700 газдинстава . Један од главних елемената руралног туризма у Војводини су салаши. Поред салаша, Војводина нуди и друге облике руралног туризма. Посетиоци могу да истражују села и упознају се са традиционалним занатима. Такође могу да посете винарије и дегустирају војвођанска вина, која су позната широм региона. За представнике руралног туризма веома је значајна добра информисаност и правовремена едукација, а Привредна комора Војводине  настоји да континуирано пружа подршку представницима  туризма из сеоских подручја. Неопходно је јачати свест о значају ове теме у циљу разумевања шанси и потенцијала које пружа  рурални туризам, и управо то и јесте циљ оваквих панел дискусија кроз умрежавање свих учесника и носиоца развоја руралног туризма.

Помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам Милан Јарић истакао је да Покрајинска влада пружа  подршку кроз низ актуелних конкурса. На предстојећем Пољопривредном сајму у Новом Саду на павиљону Покрајинског секретаријата за привреду и туризам биће организовани тематски скупови посвећени развоју руралног туризма.

Власник „ Карин салаша “ Рале Нићин рекао је да су представницима туристичке привреде веома значајна давања која се пласирају путем конкурса како би се ова врста туризма унапредила. Заједничка промоциај еј веома важна и зато су овакви скупови веома значајни оценио је Нићин.

Учесници панел дискусије били су и проф Игор Стаменковић, ПМФ Нови Сад, Милица Шушњић, ТОВ, проф Борис Кузман, Институт за економику пољопривреде, Београд, ведрана Драгичевић, ПКС, Геза Катаи, Катаи салаш и Никола Грцић, агенција „ Еxplore“.