Привредна комора Војводине

јул 12, 2024

јул 12, 2024

У Привредној комори Војводине одржан је стручни скуп „ Ретроспектива Ипарда II – најава Ипард  III програма уз примере добре праксе“.

Секретар Удружења пољопривреде Привредне коморе Војводине Младен Петковић  истакао је да  је важно да ће сви заинтересовани корисници ових програма чути све потребне информације око расписивања нових конкурса у наредних пет година , када ће средства ЕУ у износу од 288 милиона динара бити на располагању нашој пољопривреди.

Када говоримо о Ипард II програму његова реализација  није била на задовољавајућем нивоу у односу на земље у окружењу.

Колики је значај аграра за Републику Србију говори чињеница да је у укупном извозу аграрни извоз је 18 %. За првих девет месеци ове године бележи се спољнотрговинска размена од 5, 7  милијарди еура , а извоз је 3, 6 милијарди, што је за 16 % више у односу на претходну годину истакао је Петковић.

Радмила Вучинић, стручни консултант рекла  је да реализација Ипард II програма није била задовољавајућа ,  додајући да се нада да ће средства из Ипарда III бити ближа пољопривредницима како би лакше до њих долазили. Потребно је и да се процеси одобравања убрзају како сами произвођачи не би били у раскораку између потреба и реализације.

Жарко Галетин , агроекономски аналитичар истакао је да  је присуство Ипарда у Србији веома значајно јер је то начин да се наша пољопривреда осавремени и у техничком делу приближи ЕУ. Инвестициони капацитете у Републици Србији се на овај начин подиже, а управо Ипард III  биће окренут средњим и већим пољопривредним газдинствима, што је шанса за њихов развој и конкурентност.

Пример добре праксе у повлачењу средстава из Ипард програма представио је Никола Котарац, директор ЗЗ „ Воћар Сланкамен“, Нови Сланкамен.

Супу су присуствовали мр Јасмина Миљковић, начелник Одељења за управљање ИПАРД програмом при Министарству пољопривреде, Александра  Богић, саветник за програмирање LEADER мере, Наташа Пантић, начелник Одељења за одобравање пројеката, Татјана Сушић, начелник Одељења за контролу и Лазар Поповић, в.д. помоћника директора Сектора за правне послове Управе за аграрна плаћања.

После пет година спровођења Ипард мера у Републици Србији она је намењена  руралном развоју. У односу на Ипард II Ипард III ће укључити мере где ће корисници бити и локалне самоуправе. За Ипард III програм припреме трају од 2020. године , а први позиви биће упућени до краја првог квартала наредне године речено је на стручном скупу у Привредној комори Војводине.