Привредна комора Војводине

мај 21, 2024

мај 21, 2024

Делегација Привредне коморе Војводине (ПКВ) – виши самостални стручни сарадник Удружења услуга ПКВ Драгица Самарџић и директор Паноније ПКВ Бранислав Мамић присуствовали су у четвртак, 22. фебруара 2018. године отварању 40. Међународног сајма туризма, 14. Сајма хотелско угоститељске опреме – ХОРЕКА, 14Сајма сувенира и 9. Међународног сајма вина „Beo Wine“, који се одржавају од 22. до 25. фебруара 2018. године у халама Београдског сајма. Сајамске манифестације отворила је председница Владе Републике Србије (РС) Ана Брнабић, која је том приликом истакла да је туризам у РС једна од најуспешнијих и најуноснијих привредних грана и да ће се држава наставити улагања у туризам.
„Јубиларни 40. Сајам туризма показао је да је Србија позиционирана као значајна туристичка дестинација на светској туристичкој мапи и по броју домаћих и страних излагача и по броју посетиоца. У хали 4. Београдског сајма представљена је целокупна туристичка понуда Србије са акцентом на културно-историјске наслеђе, активни одмор, природна богатства наше земље и гастрономску понуду. Атрактивну туристичку понуду Војводине представила је Туристичка организација Војводина са локалним туристичким организацијама. На овогодишњем Сајму вина направљен је велики искорак у представљању винара како из земље, тако и иностранства. Покрајински секретаријат за привреду и туризам окупио је преко двадесет произвођача вина, ракије, ликера, сирупа, као и произвођаче млечних производа и џема по старој рецептури из Војводине и представио њихову понуду. Ова грана агропривреде показала је да имамо изврсне произвођаче грожђа и вина и да оправдано заслужују подршку државе у даљем развоју. Вински туризам постаје све атрактивни и значајнији вид туризма специјалних интересовања. Вино је постало мотив за откривање нових дестинација, посету познатим винским подрумима, потрагу за новим произвођачима, упознавање других кухиња, обичаја, навика и манифестација“, рекла је Драгица Самарџић.
Представници ПКВ разматрали су могућу са сарадњу са туристичким агенцијама, а успостављени су контакти и размењиване идеје како са туристичким организацијама из Србије, тако и Црне Горе, а разговарало се и са потенцијалним партнерима из иностранства.
„Утисак је да је у понуди разнолик туристички производ који захтева још већу подршку и промоцију, јер је у питању озбиљан потенцијал, који захтева озбиљан приступ и ангажовање. Предивну слику војвођанских винара који су на једном месту изложили своју атрактивну понуду, зачињену војвођанским специјалитетима заокружили смо гутљајем розеа винарије „Киш“ и тоста са укусом фрушкогорских тартуфа једног сјајног старт уп-а из „Vojvodine Truff Truff“ (производи од тартуфа)“, рекао је Мамић.
Свечаном отварању присуствовао је и потпредседник Владе РС и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министарка туризма Грчке, земље овогодишњег партнера сајма, Елена Коунтоура и градоначелник Београда Синиша Мали.