Привредна комора Војводине

сеп 23, 2023

сеп 23, 2023

Привредна комора Војводине (ПКВ) данас је у ПКВ, по 26. пут, свечано доделила признања најбољима за достигнути квалитет у пружању услуга у угоститељско-туристичкој делатности у 2017. години у Војводини – „Капије успеха“ и плакете.
Признања су уручили председник ПКВ Бошко Вучуревић и потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић. Овогодишњи лауреати ПКВ, у својим категоријама, су „Атеље вина Шапат“ из Новог Сланкамена, гарни хотел „Вила Милорд Рисорт“ („Vila Milord Resort“) из Палића, винарија „Винум“ из Сремских Карловаца, „Мокрин хаус“ („Mokrin house coworking &coliving“) из Мокрина, ресторани „Кубо“ („Cubo“) и „Зак“ из Новог Сада, „Чарда код Браше“ из Бегеча, док су добитници плакета за квалитет услуга у претходној години и „Пансион Ана“ из Сенте, „Планет ер“ („Planet air“) из Новог Сада, „Војводинашуме – Турист“ из Петроварадина и Етно салаш „Исаилови“ из Сремске Митровице.
Честитајући добитницима, председник Вучуревић истакао је да Војводина, заједничким радом, може постати још видљивија на туристичком тржишту.
„Иако се војвођански туризам значајно позиционирао на туристичкој мапи на домаћем и страном тржишту, задатак свих нас је да и даље радимо на унапређењу постојећих и креирању нових туристичких производа са жељом да постигнемо још више и учинимо нашу покрајину још пожељнијом туристичком дестинацијом. Захваљујући успешној сарадњи са вама, као и сарадњи са привредним коморама и другим институцијама у региону, у протеклих годину дана, успели смо да организујемо бројне активности које доприносе унапређењу и развоју туризма у Војводини“, рекао је Вучуревић.
Додао је да је ПКВ посебан акценат посветила привредној сарадњи кроз повезивање и умрежавање привредника у региону, али се, како каже, паралелно радило и на развоју рецептивног туризма.
Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић истакао је да туризам заузима значајно место у економији Србије и Војводине, а о томе говори и податак да је директни приход од туризма прошле године био 1,2 милијарде евра, док се у 2018. очекује 1,4 милијарде евра.
Значајан допринос добрим резултатима у туризму даје и Војводина, са забележеним растом доласка туриста у 2017. години од 11,2 одсто, односно скоро 500.000 туриста је посетило нашу покрајину и остварило 1.159.845 ноћења.
Тај тренд раста је, како каже Милићевић, настављен и у 2018, са забележеним растом доласка туриста од 14,7 одсто у првом кварталу године.
„Покрајинска влада је у последње две године, акценат ставила на економски развој, и значајним средствима помаже развој привреде, тиме и туризма, кроз субвенционисање нових радних места, набавке нове опреме, изградње објеката и едукације“, рекао је Милићевић. Он је додао да ће Покрајинска влада с том подршком, наставити и убудуће како би резултати у туризму били још бољи.
У име добитника, Привредној комори Војводине захвалио се власник „Атељеа вина Шапат“ Миодраг Костић.
„Захваљујем дивној ПКВ и онима који је представљају што су препознали један огроман труд, енергију, потенцијале и укупан допринос свих награђених и почаствованих развоју туристичко-угоститељског сектора у нашој лепој и доброј Војводини“, рекао је Костић.
Председник стручне Комисије за доделу „Капија успеха“, генерални менаџер хотела „Президент“ Ивона Боројевић истакла је да јој је велика част што је на челу стручне Комисије за оцењивање, коју чине истакнути стручни туристички и угоститељски радници из привреде, образовних институција и професионалних стручних удружења. Добитницима и свим присутнима нагласила је значај овог признања ПКВ, јер је један од прошлогодишњих добитника био и хотел „Президент“.
Испред „Мокрин хауса“, Иван Бркљач захвалио се Привредној комори Војводине на признању, односно на, како каже, препознавању њиховог напора да у једну руралну средину, доведемо свет.
„Тамо запошљавамо неке људе, организујемо културно-уметничке, едукативне садржаје. Прошле године смо успели преко 150 догађаја да организујемо – часове валцера за локално становништво, салса, танго, па до ТЕДЕКС конференције, школу програмирања за децу, фотографских радионица. Најразличитији садржај се дешава код нас и наш главни циљ, поред комерцијалног успеха и самоодрживости, и ревитализација тог места у ком живимо и да омогућимо да квалитет живота у том селу, буде бољи“, рекао је Бркљач.
Менаџер ресторана „Кубо“ Владимир Баштованов истакао је да су они веома поносни што су овогодишњи добитници признања и захваливши се, рекао да је „Капија успеха“; још једна потврду да се велика посвећеност и залагање целокупног тима ресторана за пружање квалитета кроз иновативност хедонистичког склопа специјалитета, винске карте, музичког програма, ентеријера, као и сваког посебног сегмента ресторана препознаје и, како каже, самим тим их додатно подстиче да унапређују правац којим су кренули.
„Жеља да гостима пружимо посебан догађај, крунисана је и организацијом једнодневне манифестације „Кубо фест“, на којој ће се 15. септембра, окупити преко петнаест одабраних винарија. У бајковитој башти ресторана, доајени винске сцене различитих поднебља представиће се гостима како новитетима, тако и познатим винским етикетама. Посебан доживљај фестивалу пружају нови специјалитети, који се након премијерног представљања увршћују у ‘a la cart’ јеловник ресторана. Комплетан хедонистички празник употпуњује музички програм саткан од комбинације различитих музичких концепција.
Својим присуством данашњу свечаност увеличали су сарадници овогодишњих добитника, представници Покрајинске владе, Привредне коморе Србије, ПКВ, чланови органа ПКВ, Туристичке организације Војводине, Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду и многи други.