Привредна комора Војводине

апр 22, 2024

апр 22, 2024

У Привредној комори Војводине одржана је презентација Водича за извоз воћа и поврћа на тржиште Велике Британије у присуству Амбасадора  Велике Британије Њ.Е. Едварда Фергусона.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић  истакао је да  је веома значајна сарадња коју Привредна комора Војводине има са Британско- српском Привредном комором као и да је промоција Водича за извоз на британско тржиште само једна у низу активности. Заједно са Британско- српском Привредном комором   и ове године окупићемо привреднике , произвођаче воћа и поврћа на Сајму хране и пића у Лондону крајем марта.  Укупна робна размена између АП Војводине и Уједињеног Краљевства је у 2023. години износила 238,8 милиона евра  при чему је забележила повећање од 2,4% у односу на размену остварену 2022. године.

Што се тиче извоза воћа из АП Војводине је у 2023. години извезено  воћа у вредности од преко 87 милиона евра , у чему предњачи извоз свежих јабука.

Амбасадор Велике Британије Едвард Фергусон    истакао је да је први пут трговинска размена између наше две земље забележена у износу од једне милијарде фунти, а једна четвртина од тог износа је остварена у сарадњи са компанијама из АП Војводине . Око 1000 компанија послује са Великом Британијом.

Водич за извоз воћа и поврћа презентован  је у Привредној комори Војводине произвођачима воћа и поврћа из наше земље. Водич се може преузети овде.