Привредна комора Војводине

мај 21, 2024

мај 21, 2024

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић борави са делегацијом АП Војводине коју предводи председник Покрајинске владе Игор Мировић у Грацу.

Том приликом у Грацу председник  Вучуревић и заменик председника Привредне коморе Штајерске Херберт Ритер  потписали су споразум о сарадњи. Споразум подразумева  озваничену институционалну сарадњу која је и до сада била веома развијена између две Коморе. Заједничка промоција привреде, привредника и отварање могућности како за њихово умрежавање тако и за промоцију на једном и другом тржишту  кључне су одреднице споразума. Споразум је потписан у присуству председника Покрајинске владе Игора Мировића.

Укупна спољнотрговинска робна размена између АП Војводине и Републике Аустрије у периоду јануар – август 2022. године износила је 396,8 милиона  евра , што је 33,3% укупне размене између Србије и Аустрие.

Закључно са 2020. годином, у АП Војводини су биле активне 52 стране подружнице из Републике Аустрије са 5 877 запослених. Највећи број страних подружница из Аустрије послује у сектору прерађивачке индустрије.

Привредна комора Војводине планира да у наредној години организује пословне сусрете наших и привредника из Штајерске, као и посету штајерским компанијама, како би се привредници упознали са могућностима пословања и пласмана на тамошњем тржишту истакао је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

 

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Владе Покрајине Штајерске Кристофер Дрекслер потписали су  у Грацу Писмо о намерама о приступању АП Војводине регионалном Савезу Алпе-Јадран.

„Ово је велика шанса за АП Војводину да у Савезу и партнерству са једним од најразвијенијих региона Европе, али и са суседним регионима, изграђујемо институције и сарађујемо у области привреде, и другим друштвеним областима, са акцентом на образовању и култури“, изјавио је председник Мировић.

Током посете Грацу чланови делегације обишли су Едукативни центар за воћарство и виноградарство „Силберберг“ и Карго центар Грац, шпедитерску компанију, како би се информисали  о организацији и начину рада, као и о могућностима за сарадњу.

У оквиру вишедневне посете Грацу синоћ је одржано и „Војвођанско вече“,  коме су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић, представници штајерске Владе, Парламента и привредници, као и чланови Удружења Срба у Штајерској.