Привредна комора Војводине

јун 21, 2024

јун 21, 2024

На Пољопривредном сајму одржан је Пети дан воћара и виноградара. Привредна комора Војводине са Новосадским сајмом, Пољопривредним факултетом у Новом Саду, Институтом за воћарство Чачак, Друштвом воћара Војводине , Савезом винара и виноградара Србије, Министарством  за пољопривреду, Покрајинским секретаријатом за пољопривреду и часописом „ Добро јутро“ традиционално и ове среде у оквиру Пољопривредног сајма организовала је дан посвећен винарима и виноградарима.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да  Привредна комора Војводине и на овај начин  жели да укаже на значај воћарске и виноградарске производње. Извозом воћа Република Србија бележи девизни прилив од 158, 4 милиона евра , за први квартал ове године. Извоз воћа у укупном извозу аграра Републике Србије у прва три месеца учествује са 13, 6 %.

На Дану воћара и виноградара организована су предавања експерата из ЕУ на тему произвођачке   организације, професора са Пољопривредног факултета у Новом Саду , а представљен је и пример добре праксе – изградња соларне електране средствима ИПАРД фондова у „ ЗЗ Воћар- Нови Сланкамен“.

На отварању скупа говорили су и Младен Петреш из Покрајинског секретаријата  за пољопривреду и Проф Ненад Магазин , продекан Пољопривредног факултета у Новом Саду.