Привредна комора Војводине

апр 23, 2024

апр 23, 2024

У Привредној комори Војводине одржан је Округли сто „ Отпадно уље- сировина или отпад “  у организацији Савета за циркуларну економију ПКВ-а и Инжењера за заштиту животне средине.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је важно да се о овој теми говори. Привредна комора  Војводине преко Савета за циркуларну економију даје пуну подршку организацији скупова који имају за циљ едукацију и креирање иницијатива  према доносиоцима одлука. Проценти уља који се код нас прерађују су на минималном нивоу, готово 10 %  и то се мора побољшати истакао је Вучуревић.

Покрајински секретар за заштиту животне средине и урбанизам Немања Ерцег захвалио је Привредној комори Војводине на томе што окупља заинтересоване чиниоце који могу да утичу на разне процесе у заштити животне средине. У данашње време отпадна уља, као велика количина генерисаног опасног отпада представљају проблем у читавој земљи. Постоји  тек мала количина збринутог  отпада такве врсте. Покрајински секретаријат ће у наредном периоду покренути пројекта који ће имати за циљ да ову врсту отпада приближи сакупљачима. Животна средина се после загађења тешко враћа у првобитно стање. Привредна комора Војводине свакако треба да да пун допринос активном доприносу привреде, јер је она генератор индустријског отпада, како би се добили адекватни подаци.

Игор Јездимировић, председник УО  Инжењера за заштиту животне средине истакао је да је циљ данашњег скупа да се укаже на озбиљан проблем прикупљања и третмана отпадних уља. Свега 10 % отпадних уља се прикупи у Републици Србији, све остало заврши тако што се  најчешће  спаљују у ложиштима  , што негативно утиче на здравље људи.  Сматрамо да је неопходно повећати инспекцијски надзор и променити законску регулативу.