Привредна комора Војводине

мај 21, 2024

мај 21, 2024

У Привредној комори Војводине доделом награда и признања на  Свечаној седници обележена је   104. годишњица постојања и рада.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да  традиција дуга више од једног века чини Комору  једном од најстаријих пословно- привредних институција у Републици Србији, и на ту чињеницу смо веома поносни.

У АП Војводини постоји предузетнички дух, на овим просторима људи су се бавили бизнисом пре више од једног века. Наша историја доказ је да смо кроз векове знали да се удружимо , јер ниједан појединац, ма колико био велики и успешан нема снагу уједињене привреде истакао је Вучуревић.

Упркос  глобалној ситуацији можемо истаћи да је према флеш процени  реални раст БДП у Републици Србији у четвртом кварталу у 2022. години износио 0,4 % међугодишње посматрано. Процењује се да је укупна економска активност у Републици Србији у 2022. години забележила раст од 2, 3 % у односу на претходну годину.

Војводина као пољопривредни регион и прошле године је забележила значајно повећање укупне вредности спољнотрговинске робне размене аграра од 18, 2 %. Укупан извоз аграра износио је 2, 1 милијарду евра, од чега је традиционално кукуруз најзначајнији извозни пољопривредни производ.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је  „Привредна комора Војводине мисију повезивања привредника у земљи и иностранству, повезивања и умрежавања коморског система, промоције привреде и афирмације најбољих обавља на одговоран, професионалан и ефикасан начин. Активности Привредне коморе биле су видљиве и конкретне и допринеле су резултатима које су привредници остварили у протеклим годинама“, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић на свечаности поводом 104. годишњице Привредне коморе Војводине.

„Привреда је област која покреће све друге друштвене области, тако да је и у минулој 2022. години успела да кроз разне показатеље заради и за друге области и отуда веома абициозни програми на свим нивоима власти који подразумевају улагање у социјалну сферу, у развој универзитета, у здравство, у школство, а неки од тих пројеката биће реализовани овде у Новом Саду“, нагласио је Мировић.

На свечаности су уручена признања најуспешнијим привредним друштвима и појединцима у 2022. години. Признања су уручена компанијама : „ MK Agriculture“, „ MаsterplastYU“, „ ComData“ , најуспешнијем привреднику Владану Балабану, председнику „M&I Systems Group“ и привредници Милани Секулић  „ Makitrans“.

Уручено је и признање Златно перо привреде новинару Радио Новог Сада Слободану Шорку.

У име награђених обратио се Владан Балабан , председник M&I Systems Group  том приликом изразио захвалност Привредној комори Војводине . „Ово је награда свих нас, свих запослених у нашим компанијама за вишедеценијски рад, и свих који су пружали подршку нашим компанијама“, изјавио је Балабан.