Привредна комора Војводине

апр 23, 2024

апр 23, 2024

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и секретар Одбора за економске односе са иностранством Привредне коморе Војводине Милан Стојанов учествовали су на редовној седници Скупштине регионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса (Скупштина ДКМТ) која је одржана у четвртак, 2. марта 2017. године у Морахалому (Мађарска).

Скупштину ДКМТ отворио је Бела Какаш, председник Генералне скупштине Жупаније Чонград и председавајући Еврорегионалне сарадње ДКМТ. У раду Скупштине учествовао је и Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић који је предложио да свечана Скупштина, поводом обележавања двадесете годишњице Регионалне сарадње ДКМТ, буде одржана у новембру 2017. године.

На седници Скупштине разматрано је актуелно стање у реализацији Програма прекограничне сарадње између Мађарске и Србије Интеррег ИПА, као и Програма сарадње између Румуније и Мађарске Инттерег-В-А. Чланови Скупштине информисани су о досадашњој сарадњи између Румуније и Србије Интеррег ИПА, као и о актуелном стању у реализацији Транснационалног програма Дунав. Поред прегледа већ успешно реализованих Пројеката најављени су и следећи позиви у оквиру Пројектних буџетских средстава до 2020. године.

Еврорегија Дунав–Криш–Мориш–Тиса основана је 21. новембра 1997. године у Сегедину. Пројектне активности су се интензивирале од маја 2003. године, а циљ сарадње је развој и проширење односе између локалних заједница и органа локалних самоуправа на плану привреде, образовања, културе, науке и спорта, те да подржава укључење региона у процесе европске интеграције.