Привредна комора Војводине

сеп 23, 2023

сеп 23, 2023

На Пословном форуму АП Војводина – Црна Гора, у организацији Привредне коморе Војводине (ПКВ) и Привредне коморе Црне Горе (ПК ЦГ), у среду, 16. маја 2018. године у ПКВ учествовало је укупно близу сто црногорских и војвођанских привредника, који су након пленарног дела, одржали 50 билатералних сусрета.
Домаћин скупа, председник ПКВ Бошко Вучуревић пожелео је добродишлицу и истакао да је ПКВ, у протеклом периоду, остварила веома успешну са ПК ЦГ, а да је Форум један у низу заједничких активности.
„Од изузетног је значаја радити на развоју међурегионалних односа, јер тиме унапређујемо и развој нашег пословања и привреде. Организовањем овог Пословног форума верујемо да ћемо интензивирати односе наших комора и учврстити везе наших привредника“, нагласио је Вучуревић.
Председник ПК ЦГ Властимир Голубић истакао је да је Пословни форум, као и учешће црногорске пословне и привредне делегација на Међународном пољопривредном сајму представљају, како каже, још једну иницијативу за унапређење економске сарадње Црне Горе и АП Војводине, односно инпут усмерен за снажнији привредни напредак региона.
„Већ трећи пут у годину дана, организујемо пословни форум, јер имамо жељу и потребу да већ добру сарадњу ЦГ и Војводине, подигнемо на један нови, квалитетнији ниво“, рекао је Голубовић и изразио захвалност Покрајинској влади и Влади Црне Горе на подршци.
Обраћајући се привредницима, председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж истакао је значај Пословног форума, на којем су представљене иновације у области пољопривреде и ИКТ сектора. Додао је да је једна од главних тема данашњег Форума и разговор за представницима Луке Бар и АД „Montecargo Podgorica“ о увезивању са великим извозницима, пре свега пољопривредних производа.
„Решавање тог питања, директно ће утицати на нашу робну размену и са једне и са друге стране. Дигитализација наше индустрије, индустрија уопште и логистика две су одлучујуће ствари“, рекао је Чадеж.
Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић рекао је да су веома стабилни односи Републике Србије и Републике Црне Горе, адекватан оквир за развој међусобне сарадње у свим областима друштвеног живота, укључујући економску сарадњу, која је од круцијалног значаја. Он је додао да је наша привреда комплементара, што је, како каже, потврдила и досадашња привредна сарадња. Милећивић је истакао да је укупна робна размена Србије и Црне Горе у прошлој години премашила 774 милиона евра, што је за 9,5 одсто више него годину дана раније. Више од петине од те размене, тачније 22,5 одсто, реализовано је на релацији Војводина – Црна Гора и она је износила 174 милиона евра и ту је забележен раст од 9,1 одсто.
„Верујем да ће тај позитиван тренд бити не само настављен, него и интензивиран, а Покрајинска влада ће, у оквиру својих надлежности, наставити томе да даје максималну подршку“, рекао је Милићевић у свом обраћању привредницима.
На Форуму је учествовао и потпредседник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, који је подржао даљи развој већ веома добрих односа ПК ЦГ са ПКС и ПКВ и позвао на даљу сарадњу.
„Овако добри међукоморски и привредни односи свакако су резултат веома добрих политичких и укупних билатералних односа Србије и Црне Горе“, закључио је Симовић.
Након пленарне седнице, одржане су презентације Института БиоСенс, Војводина ИЦТ кластера и Привредне коморе Црне Горе.