Привредна комора Војводине

јул 03, 2024

јул 03, 2024

Виши самостални стручни сарадник у Удружењу услуга Привредне коморе Војводине (ПКВ) Драгица Самарџић присуствовала је у четвртак, 27. септембра 2018. године отварању нове гастрономске наставне радионице на Департману за географију, туризам и хотелијерство Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду.
Наставну радионицу свечано је отворио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић. Том приликом, изјавио је да је целокупна Покрајинска влада подржала овај пројекат, и то како каже, не величином инвестиције него, пре свега, усмеравањем према оним профилима образовања који се производе за тржиште рада и софистициране услуге у области туризма и угоститељства.
„Верујем да сви студенти који сада студирају, имају више него извесну будућност овде у Србији. Ови студенти и ако оду негде, одлазиће надахнути знањима својих професора, који су их учили да буду светски признати. Зато је велика сатисфакција данас промовисати нешто што је партнерство, онима који су себи већ увелико помогли са својим научним и укупним стручним потенцијалима, онима који су виспрени не само у науци, него и у продаји тог производа“, рекао је Милошевић и додао да је ово добар пример симбиозе науке и дуалног образовања.
Према речима декана Природно-математичког факултета проф. др Милице Павков Хрвојевић, пре 15 година Департман за географију је оформио смерове из области гастрономије, хотелијерства и туризма и колико је то тада била далекосежна и иновативна идеја, може се сведочити тек данас, када су се ове области показале као важан део привреде и сектор који доноси највише новца једној држави.
„Захтеви тржишта у туризму, угоститељству и гастрономији наметнули су потребу да високо, као и сви други нивои образовања дају кадрове који ће се брзо укључити у процес рада. Ово је условило да се настава модернизује у правцу брзог укључивања, савременог теоретског али и практичног знања и вештина у наставни процес. Стицањем ових знања и вештина, студенти се оспособљавају како за рад у привреди тако и за самостално покретање сопственог бизниса“, истакла је Драгица Самарџић.
Према узору на Европске универзитете, ПМФ је за студенте менаџмента у гастрономији и хотелијерству, у наставне планове и програме увео двомесечну феријалну и једномесечну припремну праксу, у свакој школској години, која се одвијала у најелитнијим хотелима и ресторана у више од 20 земаља света. Такав концепт је омогућио да студенти овог Департмана на великим светским такмичењима освајају из године у годину све више медаља и других признања, међу професионалцима. Резултат оваквога приступа је велики број студената који желе да студирају гастрономију и друге угоститељско-туристичке модуле, што чини ове студије једним од најпопуларнијих на Универзитету у Новом Саду.
Опремање Лабораторије за гастрономију омогућио је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност донирајући опрему вредну 34.000 евра, Фондација из Женеве (La Fondation pour la Formation Hôtelière), донирајући средства за опрему у вредности 24.000 евра, а у опремању је учествовала и компанија Металац.