Privredna komora Vojvodine

nov 24, 2024

nov 24, 2024

Viši samostalni stručni saradnik u Udruženju usluga Privredne komore Vojvodine (PKV) Dragica Samardžić prisustvovala je u četvrtak, 27. septembra 2018. godine otvaranju nove gastronomske nastavne radionice na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
Nastavnu radionicu svečano je otvorio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević. Tom prilikom, izjavio je da je celokupna Pokrajinska vlada podržala ovaj projekat, i to kako kaže, ne veličinom investicije nego, pre svega, usmeravanjem prema onim profilima obrazovanja koji se proizvode za tržište rada i sofisticirane usluge u oblasti turizma i ugostiteljstva.
„Verujem da svi studenti koji sada studiraju, imaju više nego izvesnu budućnost ovde u Srbiji. Ovi studenti i ako odu negde, odlaziće nadahnuti znanjima svojih profesora, koji su ih učili da budu svetski priznati. Zato je velika satisfakcija danas promovisati nešto što je partnerstvo, onima koji su sebi već uveliko pomogli sa svojim naučnim i ukupnim stručnim potencijalima, onima koji su vispreni ne samo u nauci, nego i u prodaji tog proizvoda“, rekao je Milošević i dodao da je ovo dobar primer simbioze nauke i dualnog obrazovanja.
Prema rečima dekana Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Milice Pavkov Hrvojević, pre 15 godina Departman za geografiju je oformio smerove iz oblasti gastronomije, hotelijerstva i turizma i koliko je to tada bila dalekosežna i inovativna ideja, može se svedočiti tek danas, kada su se ove oblasti pokazale kao važan deo privrede i sektor koji donosi najviše novca jednoj državi.
„Zahtevi tržišta u turizmu, ugostiteljstvu i gastronomiji nametnuli su potrebu da visoko, kao i svi drugi nivoi obrazovanja daju kadrove koji će se brzo uključiti u proces rada. Ovo je uslovilo da se nastava modernizuje u pravcu brzog uključivanja, savremenog teoretskog ali i praktičnog znanja i veština u nastavni proces. Sticanjem ovih znanja i veština, studenti se osposobljavaju kako za rad u privredi tako i za samostalno pokretanje sopstvenog biznisa“, istakla je Dragica Samardžić.
Prema uzoru na Evropske univerzitete, PMF je za studente menadžmenta u gastronomiji i hotelijerstvu, u nastavne planove i programe uveo dvomesečnu ferijalnu i jednomesečnu pripremnu praksu, u svakoj školskoj godini, koja se odvijala u najelitnijim hotelima i restorana u više od 20 zemalja sveta. Takav koncept je omogućio da studenti ovog Departmana na velikim svetskim takmičenjima osvajaju iz godine u godinu sve više medalja i drugih priznanja, među profesionalcima. Rezultat ovakvoga pristupa je veliki broj studenata koji žele da studiraju gastronomiju i druge ugostiteljsko-turističke module, što čini ove studije jednim od najpopularnijih na Univerzitetu u Novom Sadu.
Opremanje Laboratorije za gastronomiju omogućio je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost donirajući opremu vrednu 34.000 evra, Fondacija iz Ženeve (La Fondation pour la Formation Hôtelière), donirajući sredstva za opremu u vrednosti 24.000 evra, a u opremanju je učestvovala i kompanija Metalac.