Привредна комора Војводине

јул 03, 2024

јул 03, 2024

Представници Привредне коморе Војводине (ПКВ) – Славица Хајдер, виши самостални стручни сарадник у Удружењу услуга ПКВ и Александра Матковић, самостални стручни сарадник у Удружењу индустрије ПКВ, присуствовали су у петак, 21. септембра 2018. године трећем округлом столу „Дијалогом до унапређења паушалног опорезивања“, у оквиру кампање „Месец паушалаца“, одржаном у Конгресном центру Новосадског сајма. Кампања се организује у оквиру четворогодишњег „Пројекта јавно-приватног дијалога за развој“, који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) у сарадњи с Републичким секретаријатом за јавне политике.
Циљ Кампање је да се кроз заједнички, јавно-приватни дијалог, идентификују проблеми и недостаци система паушалног опорезивања и понуде могућа решења за његово унапређење. Модератор округлог стола је била Александра Секуловић из НАЛЕД-а.
Учесници скупа су, као кључне недостатке паушалног опорезивања навели, неизвесност у поступку одобравања статуса обвезника паушалног опорезивања, непрецизност критеријума и простор за велику субјективност у раду пореских инспектора при утврђивању висине пореза, кашњење пореских решења, обимну администрацију, препреке остваривању права на здравствено и пензијско осигурање и друго
„На седници Групације за рачуноводствене послове ПКВ, одржаној почетком септембра 2018. године, указано је на недостатке постојећег система паушалног опорезивања који оптерећује и предузетнике и пореске службенике непотребним администрирањем, а са друге стране доноси непредвидљивост трошкова пословања, чиме се оставља простор за злоупотребе. Један од предлога решења електронског подношења захтева за паушал и добијање решења о паушалном износу пореза и доприноса је да се из процедуре паушалног опорезивања, избаце све мануелне процедуре које би се замениле са електронским процедурама и да се са електронским подношењем захтева за паушал, омогући добијање електронског решења о паушалу са свим потребним елементима за уплату, уз истовремено задужење у пореском књиговодству са обавезама које проистичу из решења“, истакла је Славица Хајдер.
На скупу су били присутни представници Пореске управе, НАЛЕД-а, Републичког секретаријата за јавне политике, Центра за истраживање јавних политика, књиговодствених агенција Фискал про, Паушал.рс, Удружење за развој предузетништва Ниш, као и представници предузетника, заинтересованих за ову реформу.