- март 2, 2018
- Posted by: admin
- Categories: Актуелности, ПКВ, Удружење услуга
Нема коментара
Привредна комора Војводине (ПКВ), заједно са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумрство и Привредном комором Србије учествовала је данас на панел дискусији „Слатко и слано, домаће или страно“, који је одржан на Копаонику у оквиру „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“, у организацији Удружења „Интерфест“.
Циљ панела било је указивање на тржишно позиционирање домаћих производа, начина на које интервенише држава, законе и правилнике, као и на значај струковног умрежавања и промоције.
Драгица Самаџић, виши самостални стручни сарадник у Удружењу услуга ПКВ, истакла је да је једна од веома значајних активности ПКВ, повезивање привредних субјеката у региону, у оквиру којих су потписани споразуми о сарадњи са привредним коморама у Араду, Темишвару, Будимпешти, Сегедину, Печују, Републике Српске, Црне Горе. Она је најавила да ће у наредном периоду бити организоване посете привредника сајмовима вина у Верони, туризма у Загребу, Јадранском сајму у Будви, као и презентација конкретних сегмената војвођанске туристичке понуде у Софији.
„То су све тржишта на које водимо наше произвођаче, организујемо пословне форуме, билатералне сусрете, њихове промоције. Мислимо да је велика шанса наших произвођача хране управо у развоју тог традиционалног начина припреме. Доказ тога је сигурно значај који је војвођанска гастрономија заузела у туристичкој понуди Војводине, јер Србија ја постала један бренд познат по доброј кухињи, укусима и мирисима хране која је припремњена на традиционалан начин. Ми покушавамо да тај сегмент и даље развијамо пружајући пуну подршку таквим произвођачима. Поред тога, почели смо активности на пољу секторског повезивања, јер сматрамо да је удруживање на нивоу сектора јако битно. На тај начин они успевају структовно да на што бољи начин представе своје интересе, како бисмо ми, у оквиру наших активности, штитили њихове итнересе и у преговорима са државом, са Покрајинском владом, са којом имамо јако добру сарадњу, покушали да допринесемо развоју тог сектора“, истакла је Драгица Самарџић.
Испред Покрајинске владе, присутнима се обратио покрајински секретар Вук Радојевић који је предочио у ком правцу Покрајинска влада подржава произвођаче са територије АП Војводине, као и најзнчајније мере које су усмерене на даљи развој прерађивачких капацитета, указао је на боље позиционирање домаћих произвођача, нагласивши да управо овакве манифестације дају свој допринос позиционирању препознатљивсти домаћих производа и промовишу АП Војводину као гастрономску и винску дестинацију.
„У прошлој години имали смо неколико нових мера аграрне политике на нивоу АП Војводине које су управо додатно препознале квалитет домаћих производа и прозвођача. Све наше мере јесу усмерене пре свега на интензивну пољопривредну производњу“, рекао је Радојевић.
Као пример, навео је да су прошле године по први пут издвојена финансијска средства за прераду воћа у ракију и прераду грожђа у вино. Додао је да домаћи производи налазе свој пут не само на домаћем тржишту, већ и на међународном. Закључио је да мере аргарне политике морају да се прилгоде реалним потребама пољопривредника и као изразито позитивно, истакао то што се много младих данас бави прерадом примарних пољопривредних производа.
Са тим се сложио и Миленко Јовановић из породичне компаније за прераду сухомеснатих производа „But&Co“ из Срема, једине која је ушла у процес добијања лиценце овлашћеног произвођача сремског кулена од времена регистрације географског порекла па до данас.
„Наша примарна потреба тренутно је да ми, мали привредници, добијемо институционалну подршку када је удруживање у питању, а нарочито у оквиру наступа на иностраним тржиштима, јер су излагачки простори на међународним сајмовима изузетно скупи, те да нас ту подрже држава, привредне коморе око заједничког наступа на иностраним тржиштима генерално“, истакао је Миленко Јовановић.
Организатори манифестације истакли су да је свакако један од циљева да се привредници који учествују у „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“, упознају са мерама подршке, са свим што им доприноси да побољшају квалитет свог производа, начин на који га могу боље презентовати, чиме би постали конкурентнији на тржишту, како домаћем, тако и иностраном.
„Код нас већ постоје доказани брендови, који су за врло кратко време, улажући у сам квалитет производа, али и у паковање, начин презентације успели да се пласирају и у региону, али и шире. Ми имамо пример малог породичног газдинства „Вртлари“ из Малог Иђоша, који су за врло кратко време, искористили све погодности које су могли да искористе, и својим радом и квалитетом да се изборе, и у року од само годину дана, продру и на нека страна тржишта“, рекла је Јадранка Бељин Балабан.
Испред ПКС, у панелу је учествовао секретар Удружења за биљну производњу Александар Богуновић који је представио јединствени коморски систем и истакао значај удруживања. Панелу су присуствовали и помоћник министра за рурални развој Зоран Јањатовић, помоћних покрајинског секретара за пољопривреду Младен Петковић, многи пољопривредни произвођачи, новинари, а модератор данашњег панела била је Јасмина Бељан Искрин испред Удружења „Интерфест“.
Циљ панела било је указивање на тржишно позиционирање домаћих производа, начина на које интервенише држава, законе и правилнике, као и на значај струковног умрежавања и промоције.
Драгица Самаџић, виши самостални стручни сарадник у Удружењу услуга ПКВ, истакла је да је једна од веома значајних активности ПКВ, повезивање привредних субјеката у региону, у оквиру којих су потписани споразуми о сарадњи са привредним коморама у Араду, Темишвару, Будимпешти, Сегедину, Печују, Републике Српске, Црне Горе. Она је најавила да ће у наредном периоду бити организоване посете привредника сајмовима вина у Верони, туризма у Загребу, Јадранском сајму у Будви, као и презентација конкретних сегмената војвођанске туристичке понуде у Софији.
„То су све тржишта на које водимо наше произвођаче, организујемо пословне форуме, билатералне сусрете, њихове промоције. Мислимо да је велика шанса наших произвођача хране управо у развоју тог традиционалног начина припреме. Доказ тога је сигурно значај који је војвођанска гастрономија заузела у туристичкој понуди Војводине, јер Србија ја постала један бренд познат по доброј кухињи, укусима и мирисима хране која је припремњена на традиционалан начин. Ми покушавамо да тај сегмент и даље развијамо пружајући пуну подршку таквим произвођачима. Поред тога, почели смо активности на пољу секторског повезивања, јер сматрамо да је удруживање на нивоу сектора јако битно. На тај начин они успевају структовно да на што бољи начин представе своје интересе, како бисмо ми, у оквиру наших активности, штитили њихове итнересе и у преговорима са државом, са Покрајинском владом, са којом имамо јако добру сарадњу, покушали да допринесемо развоју тог сектора“, истакла је Драгица Самарџић.
Испред Покрајинске владе, присутнима се обратио покрајински секретар Вук Радојевић који је предочио у ком правцу Покрајинска влада подржава произвођаче са територије АП Војводине, као и најзнчајније мере које су усмерене на даљи развој прерађивачких капацитета, указао је на боље позиционирање домаћих произвођача, нагласивши да управо овакве манифестације дају свој допринос позиционирању препознатљивсти домаћих производа и промовишу АП Војводину као гастрономску и винску дестинацију.
„У прошлој години имали смо неколико нових мера аграрне политике на нивоу АП Војводине које су управо додатно препознале квалитет домаћих производа и прозвођача. Све наше мере јесу усмерене пре свега на интензивну пољопривредну производњу“, рекао је Радојевић.
Као пример, навео је да су прошле године по први пут издвојена финансијска средства за прераду воћа у ракију и прераду грожђа у вино. Додао је да домаћи производи налазе свој пут не само на домаћем тржишту, већ и на међународном. Закључио је да мере аргарне политике морају да се прилгоде реалним потребама пољопривредника и као изразито позитивно, истакао то што се много младих данас бави прерадом примарних пољопривредних производа.
Са тим се сложио и Миленко Јовановић из породичне компаније за прераду сухомеснатих производа „But&Co“ из Срема, једине која је ушла у процес добијања лиценце овлашћеног произвођача сремског кулена од времена регистрације географског порекла па до данас.
„Наша примарна потреба тренутно је да ми, мали привредници, добијемо институционалну подршку када је удруживање у питању, а нарочито у оквиру наступа на иностраним тржиштима, јер су излагачки простори на међународним сајмовима изузетно скупи, те да нас ту подрже држава, привредне коморе око заједничког наступа на иностраним тржиштима генерално“, истакао је Миленко Јовановић.
Организатори манифестације истакли су да је свакако један од циљева да се привредници који учествују у „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“, упознају са мерама подршке, са свим што им доприноси да побољшају квалитет свог производа, начин на који га могу боље презентовати, чиме би постали конкурентнији на тржишту, како домаћем, тако и иностраном.
„Код нас већ постоје доказани брендови, који су за врло кратко време, улажући у сам квалитет производа, али и у паковање, начин презентације успели да се пласирају и у региону, али и шире. Ми имамо пример малог породичног газдинства „Вртлари“ из Малог Иђоша, који су за врло кратко време, искористили све погодности које су могли да искористе, и својим радом и квалитетом да се изборе, и у року од само годину дана, продру и на нека страна тржишта“, рекла је Јадранка Бељин Балабан.
Испред ПКС, у панелу је учествовао секретар Удружења за биљну производњу Александар Богуновић који је представио јединствени коморски систем и истакао значај удруживања. Панелу су присуствовали и помоћник министра за рурални развој Зоран Јањатовић, помоћних покрајинског секретара за пољопривреду Младен Петковић, многи пољопривредни произвођачи, новинари, а модератор данашњег панела била је Јасмина Бељан Искрин испред Удружења „Интерфест“.