Привредна комора Војводине

нов 28, 2024

нов 28, 2024

Радионица на тему „Унапређење квалитета туристичког производа – бањски туризам“, у организацији Удружења услуга Привредне коморе Војводине (ПКВ), а у сарадњи са Удружењем за туризам Привредне Коморе Србије (ПКС) и Сектором за туризам Министарства за трговину, туризам и телекомуникације одржана је у уторак, 23. маја 2017. године у Привредној комори Војводине.

У радионици су учествовали виши самостални стручни сарадник у Удружењу услуга ПКВ Драгица Самарџић, самостални саветник Министарства трговине, туризма и телекомуникација др Ната Ћирић, саветник у Удружењу за туризам ПКС Татјана Герић и представник Канцеларије за Косово и Метохију др Бранко Красојевић.

Ради што веродостојнијих резултата, радионици су присуствовали представници свих оних привредних субјеката који утичу на креирање услова и самог туристичког производа бањски туризам – локалне самоуправа, локалне туристичке организације, специјалне болнице, угоститељски привредни субјекти, туристичке агенције.

Србија има велике потенцијале за развој здравственог туризма, где има веома стручан кадар и институције које могу да пруже врхунске здравствене услуге по веома конкурентним ценама. Бројне бање у Србији могу пружити клијентима високе стандарде опоравка, а представљају и изузетну основу за развој услуга такозваног „дугог боравка“.

„Са аспекта боље туристичке валоризације геотермалних и климатских потенцијала, неопходна је тржишна специјализација бања, као и развој туристичких садржаја, како би се смањила њихова пословна зависност о Републички фонд за здравствено осигурање пацијената и како би се у већој мери привукла платежно способна клијентела“, истакла је Драгица Самарџић.

Данашња радионица реализована је методом „SWOT“ анализе, како би се дефинисали унутрашње снаге и слабости, односно спољашње прилике и претње за развој бањског туризма на локалу и у региону. „SWOT“ анализа за туристички производ – Бањски туризам, служи за разумевање тренутног стања и дефинисање стратегије коју треба применити да би се постигао жељени исход, остварили бољи резултати и побољшао квалитет овог производа.