Привредна комора Војводине

апр 23, 2024

апр 23, 2024

Амбасадор Јапана у Републици Србији Њ.Е. Имамура Акира посетио је са представницима Јапанско пословне алијансе у Србији и њиховим чланицама- представницима 20 компанија Привредну комору Војводине.

Председник Привредне коморе Војводине  Бошко Вучуревић истакао је да  Србија и Јапан остварују значајне резултате у привреди, и значајно је истаћи да јапанске компаније све више препознају предности пословања њихових компанија у нашој земљи. С тим у вези, Привредна комора Војводине спремна је да кроз сарадњу са Амбасадом Јапана у Србији и у оквиру догађаја као што је данашњи настави да пружа информације од привредног значаја, повезује компаније и на тај начин допринесе развоју економије обе државе.

Укупна спољнотрговинска робна размена између Републике Србије и Јапана у периоду јануар – август 2023. остварена је у вредности од преко 205 милиона евра, што је за 16 % више од размене остварене у истом периоду претходне године.

 Вредност страних директних инвестиција из Јапана у АП Војводину, закључно са  септембром 2023. годином, износи преко 272 милиона евра. Највећа међу инвестицијама је JT INTERNATIONAL AD SENTA, из области агробизниса (производња дувана и дуванских производа).

Данас су са нама представници преко 70 компанија – Јапанских које послују у републици Србији као и наших које имају интереса за будућу сарадњу , и то је наш циљ као Коморе , да створимо на оваквом догађају амбијент који умрежава представнике привреде.

Амбасадор  Јапана Њ.Е. Имамура Акира истакао је да му је драго што Привредна комора Војводине другу годину заредом окупља јапанске привреднике у Новом Саду. Војводина је мотор развоја Србије захваљујући близини ЕУ, веома образованим кадровима на Вашем Универзитету  и Привредна комора Војводине ту има веома важну улогу. Напредак у нашим односима не би био могућ без подршке Вашег председника, премијерке и Покрајинске владе.

Горан Пекез, као представник Јапанске бизнис алијансе указао је на чињеницу да је скуп у Привредној комори Војводине прави начин да се привредници повежу. На скупу је било присутно преко 70 привредника- представника  домаћих компанија, као и јапанских које послују у Републици Србији.