Привредна комора Војводине

мај 04, 2024

мај 04, 2024

Задружни савез Војводине (ЗСВ) одржао је данас редовну годишњу седницу Скупштине у Привредној комори Војводине (ПКВ), којој су, поред чланова Скупштине, присуствовали покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, председник ПКВ Бошко Вучуревић, проф. др Жарко Илин са Департмана за ратарство и повртарство Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду и регионални директор ДДОР-а Горан Ивановић.
Покрајински секретар, у изјави за медије пре почетка седнице, нагласио је да је један од приоритетних задатака ове Покрајинске владе, интензивна сарадња са задружним сектором у Војводини, јер су, како каже, земљорадничке задруге значајан фактор развоја пољопривредне производње у АП Војводини.
„Оно што желим да напоменем, јесте чињеница да је 2017. година обележена као година почетка релативизације задружног покрета у Војводини, али истовремено и у Републици Србији. Заједнички координирано спроводе се активности подршке задружном сектору и на републичком и на покрајинском нивоу. Када говоримо о Покрајинском секретаријату за пољопривреду, у 2017. години готово кроз све конкурсне линије смо препознали земљорадничке задруге као потенцијалне кориснике бесповратних финансијских средстава, то јест субвенција. Драго ми је што су задруге искористиле ту могућност“, рекао је Радојевић и додао да ће исто бити настављено и у наредној години, а све у циљу, како каже, враћања задругарства на место које му припада, с обзиром на традицију у АП Војводини дугу 180 година.
Председник ЗСВ Радислав Јованов, у изјави за медије пре почетка седнице, истакао је да је задругарство у експанзији и да је 2017. година сигурно у знаку земљорадничких задруга.
„Имали смо максималну подршку, како републичких, тако и покрајинских државних органа. Задружни сектор почео је да добија подршку, тамо где је квалитетна задруга, тамо је квалитетно село. Задруга значи опстанак на селу, значи развој села. Држава је то коначно препознала, оснивају се нове задруге, а ми потенцирамо да се оснивају задруге у насељеним местима где уопште не постоје задруге. Односно, правимо својеврсну мрежу задруга на територији АП Војводине“, рекао је Јованов.
Додао је да ће се од септембра ове године, у свим пољопривредним средњим школама на територији АП Војводине, у наставу, као редован предмет, увести земљорадничко задругарство. Јованов се на седници захвалио на успешној сарадњи државним институцијама како на републичком, тако и на покрајинском нивоу, а нарочито Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Привредној комори Војводине, која је ЗСВ укључивала у све активности које су у вези са пољопривредом.