Привредна комора Војводине

јул 12, 2024

јул 12, 2024

ЦБАМ   je додатни прекогранични порез на CO2 који је ЕУ увела за производе из такозваних угљен-интензивних сектора – гвожђе, челик, алуминијум, цемент, ђубриво, електричну енергију и водоник , који се увозе из трећих земаља које нису чланице ЕУ.

Главни мотив за увођење овог инструмента је подстицање других земаља да дефинишу цену емисије гасова са ефектом стаклене баште и да се активно укључе у климатску политику јер глобално, климатске промене не могу да се смање уколико сви нису укључени.

Наравно , инструмент такође има за циљ да спречи пресељење производње угљеника изван граница ЕУ, али и да пребаци потрошњу ЕУ на увозне производе који садрже угљеник.

ПРИМЕНА

 Уредба је усвојена у мају 2023. године, Уредба о спровођењу у августу 2023. године, а цбАМ уредба је почела 1. октобра 2023. године и један је од инструмената за постизање климатских циљева, као део пакета Фит фор 55.

Транзициони период

ЦБАМ има прелазни период од 01.10.2023. до 31.12.2025. године, а његова сврха је прикупљање података за фино подешавање цбам обрасца имајући у виду његову фазу пуне примене од 01.01.2026.

Током прелазног периода обавезе увозника биће ограничене само на извештавање, без плаћања накнаде и без провере извештаја од стране акредитованог верификатора.

ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ

          ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

Детаљни подаци о ЦБАМ могу се наћи и на сајту https://taxation-customs.ec.europa.eu/carbon-border-adjustment-mechanism_en#aluminium