- март 3, 2018
- Posted by: admin
- Categories: Актуелности, ПКВ, Удружење услуга
Нема коментара
У оквиру манифестације „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“, које Удружење „Интерфест“ организује већ шесту годину заредом, у петак, 2. марта 2018. године у хотелу „Гранд“ на Копаонику одржана је радионица под називом „Вински пут Фрушке горе“ коју је водила чланица Удружења „Интерфест“ Јасмина Бељан Искрин, заједно са винарима, учесницима манифестације.
Доживљаји из винских подрума са Фрушке горе пренети су кроз презентацију и дегустацију – „Eno & Gastro Show“, у оквиру које су се представили подрум „Петровић“, Департман за воћарство, виноградарство, хорт. и пејз. архитектуру са Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду, винарија „Винум“, винарија „Паралела“, винарија „Бенишек-Веселиновић“, слатка радионица „Геа куглофи“.
Испред Привредне коморе Војводине, на радионици је учествовала Драгица Самарџић, виши самостални стручни сарадник у Удружењу услуга. Радионицу су испратили и помоћник министра за рурални развој Зоран Јањатовић, делегација Покрајинске владе, односно Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство предвођена ресорним сектретаром Вуком Радојевићем, као и Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу Привредне коморе Србије.
Након радионице, учесници су се преселили у Салон вина и гастрономије у оквиру „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“, где су могли да дегустирају вина са Косова и Метохије, Фрушке горе, али и црногорска и македонска вина, затим сиреве и слатке производе из Чуруга, Срема, Пирота, мед са Фрушке горе, сухомеснате производе из Срема, Пирота, Бачког Петровца, Ковиља, као и ајвар и џемове из Малог Иђоша.
Трећег дана манифестације, у суботу 3. марта 2018. године одржана је панел дискусија „Спаковати лако, да ли знаш како?“, која је имала за циљ да се укаже на улогу и значај амбалаже у развоју и продаји домаћих производа, мере којима градови и општине утичу на промоцију домаћих производа. О томе су говорили мр Петра Балабан и члан Градског већа за привреду Града Новог Сада Милорад Радојевић. Као пример добре праксе код нас, Бранислав Секулић представио је своју породичну фирма „Вртлари“ из Малог Иђоша. Са дугогодишњим искуством у традиционалној производњи воћа и поврћа, проширили су своју производњу и прераду производа. Унајмили су најбоље технологе, дизајнере, и за само две године постигли много и досегнули ниво савременог погона великих капацитета и одличних рецептура, а такође, развили су мрежу коопераната који производе сировине по високим стандардима.
Произвођачи, учесници радионице и салона вина и хране, истакли су да им је представљање производа у оквиру „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“ од изразитог значаја, јер имају прилику, да заједно, на овој популарној туристичкој дестинацији, представе винску и гастрономску понуду Војводине. Исто тако, како кажу, имају прилику да на једном месту разговарају са представницима државних институција, у пријатној атмосфери „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“.
Доживљаји из винских подрума са Фрушке горе пренети су кроз презентацију и дегустацију – „Eno & Gastro Show“, у оквиру које су се представили подрум „Петровић“, Департман за воћарство, виноградарство, хорт. и пејз. архитектуру са Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду, винарија „Винум“, винарија „Паралела“, винарија „Бенишек-Веселиновић“, слатка радионица „Геа куглофи“.
Испред Привредне коморе Војводине, на радионици је учествовала Драгица Самарџић, виши самостални стручни сарадник у Удружењу услуга. Радионицу су испратили и помоћник министра за рурални развој Зоран Јањатовић, делегација Покрајинске владе, односно Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство предвођена ресорним сектретаром Вуком Радојевићем, као и Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу Привредне коморе Србије.
Након радионице, учесници су се преселили у Салон вина и гастрономије у оквиру „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“, где су могли да дегустирају вина са Косова и Метохије, Фрушке горе, али и црногорска и македонска вина, затим сиреве и слатке производе из Чуруга, Срема, Пирота, мед са Фрушке горе, сухомеснате производе из Срема, Пирота, Бачког Петровца, Ковиља, као и ајвар и џемове из Малог Иђоша.
Трећег дана манифестације, у суботу 3. марта 2018. године одржана је панел дискусија „Спаковати лако, да ли знаш како?“, која је имала за циљ да се укаже на улогу и значај амбалаже у развоју и продаји домаћих производа, мере којима градови и општине утичу на промоцију домаћих производа. О томе су говорили мр Петра Балабан и члан Градског већа за привреду Града Новог Сада Милорад Радојевић. Као пример добре праксе код нас, Бранислав Секулић представио је своју породичну фирма „Вртлари“ из Малог Иђоша. Са дугогодишњим искуством у традиционалној производњи воћа и поврћа, проширили су своју производњу и прераду производа. Унајмили су најбоље технологе, дизајнере, и за само две године постигли много и досегнули ниво савременог погона великих капацитета и одличних рецептура, а такође, развили су мрежу коопераната који производе сировине по високим стандардима.
Произвођачи, учесници радионице и салона вина и хране, истакли су да им је представљање производа у оквиру „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“ од изразитог значаја, јер имају прилику, да заједно, на овој популарној туристичкој дестинацији, представе винску и гастрономску понуду Војводине. Исто тако, како кажу, имају прилику да на једном месту разговарају са представницима државних институција, у пријатној атмосфери „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“.