- март 30, 2018
- Posted by: admin
- Categories: Актуелности, ПКВ, Удружење услуга
Нема коментара
У четвртак, 29. марта 2018. године, делегација Привредне коморе Војводине (ПКВ) – секретар Удружења услуга Славица Хајдер и виши самостални стручни сарадник у Удружењу услуга Драгица Самарџић, посетила је винарију Јована Стојковића и Јована Ачанског у Баноштору.
„Вински туризам постаје све атрактивни и значајнији вид туризма специјалних интересовања. Вино је постало мотив за откривање нових дестинација, посету познатим винским подрумима, потрагу за новим произвођачима, упознавање других кухиња, обичаја, навика и манифестација. Винари у Баноштору су препознали интерес у развоју винског туризма, јер је пласман вина и осталих домаћих производа кроз дегустацију у сопственим винским подрумима најисплативији вид остваривања профити. У Баноштору постоји велики потенцијал за развој туризма, а то је свакако Дунав, услови за развој виноградарства и културно историјске знаменитости. Навела бих као пример Римокатоличку црква Светог Рудолфа која потиче из 12. века и која је данас девастирана, али би било веома значајно да се овај објекат обнови због његовог културног значаја и положаја“, истакла је Драгица Самарџић.
Почеци бављења виновом лозом у породици Стојковић датирају из 1912. године. Дуга породична традиција и љубав према винима која су се преносила генерацијама су учинили препознатљивим винску понуду породице Стојковић у малом сремском селу Баноштор. Виногради се простиру на идеалним просторима северних падина Фрушке Горе. Производе се бела вина, италијански ризлинг и шардоне, ароматични бермет и црна вина каберне совињон и вранац. У сеоском домаћинству породице Стојковић, гостима су на располагању две гостинске собе са аутентичним намештајем претходних генерација и вински подрум за дегустацију вина.
Због географског положаја близине Дунава, микроклиме и рефлексије сунца са површине Дунава, природа је дала све оно што је потребно за производњу одличног грожђа од ког породица Ачански са великим умећем производи врхунска вина са географским пореклом. Породица Ачански поседује шест хектара винограда и производи око 50.000 литара вина од сорти: ризлинг италијански, шардоне, мускат отонел, жупљанка, франковка, вранац, прокупац, мускат хамбург, траминац, бермет. Породица Ачански је у 2015. години обновила подрум са дегустационом салом за пријем 50 до 60 гостију. Подрум се налази на 25 километара од Новог Сада уз саму обалу Дунава.
„Вински туризам постаје све атрактивни и значајнији вид туризма специјалних интересовања. Вино је постало мотив за откривање нових дестинација, посету познатим винским подрумима, потрагу за новим произвођачима, упознавање других кухиња, обичаја, навика и манифестација. Винари у Баноштору су препознали интерес у развоју винског туризма, јер је пласман вина и осталих домаћих производа кроз дегустацију у сопственим винским подрумима најисплативији вид остваривања профити. У Баноштору постоји велики потенцијал за развој туризма, а то је свакако Дунав, услови за развој виноградарства и културно историјске знаменитости. Навела бих као пример Римокатоличку црква Светог Рудолфа која потиче из 12. века и која је данас девастирана, али би било веома значајно да се овај објекат обнови због његовог културног значаја и положаја“, истакла је Драгица Самарџић.
Почеци бављења виновом лозом у породици Стојковић датирају из 1912. године. Дуга породична традиција и љубав према винима која су се преносила генерацијама су учинили препознатљивим винску понуду породице Стојковић у малом сремском селу Баноштор. Виногради се простиру на идеалним просторима северних падина Фрушке Горе. Производе се бела вина, италијански ризлинг и шардоне, ароматични бермет и црна вина каберне совињон и вранац. У сеоском домаћинству породице Стојковић, гостима су на располагању две гостинске собе са аутентичним намештајем претходних генерација и вински подрум за дегустацију вина.
Због географског положаја близине Дунава, микроклиме и рефлексије сунца са површине Дунава, природа је дала све оно што је потребно за производњу одличног грожђа од ког породица Ачански са великим умећем производи врхунска вина са географским пореклом. Породица Ачански поседује шест хектара винограда и производи око 50.000 литара вина од сорти: ризлинг италијански, шардоне, мускат отонел, жупљанка, франковка, вранац, прокупац, мускат хамбург, траминац, бермет. Породица Ачански је у 2015. години обновила подрум са дегустационом салом за пријем 50 до 60 гостију. Подрум се налази на 25 километара од Новог Сада уз саму обалу Дунава.