Privredna komora Vojvodine

maj 19, 2024

maj 19, 2024

U organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika u Novom Sadu održana je konferencija „ Pametna poljoprivreda“.

Na panelu koji je bio posvećen značaju inovacija u poljoprivredi , predstavnici resornog ministarstva , Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu , Zadružnog saveza Vojvodine , Poljoprivrednog fakulteta i Privredne komore Vojvodine razgovarali su o važnosti ulaganja i modernizaciji , naročito u  malim  gazdinstvima.

Sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Mladen Petković istakao je tokom panela  da Privredna komora Vojvodine podržava ovakve skupove.

Investicije u poljoprivredi su veoma važne, a ono o čemu svaki poljoprivrednik mora da vodi računa je optimalni nivo investicija istakao je Petković. Činjenica je da smo ove jeseni imali setvu koja je na nivou svih prethodnih godina , pšenica je posejana na 630 000 hektara  a očekuje se da će kukuruz  dostići nivo od milion hektara – sve to nam govori da je zemljište organičen resurs te se prinos može povećati upravo investicijama.

Spoljnotrgovinska razmena u  Republici Srbiji  bila je rekordna i beleži povećanje od 15 % u odnosu na 2019. godinu.

Neophodno je ulagati u savremenu poljoprivredu jer ćemo na taj način povećati prinos u agrarnoj proizvodnji dodao je sekretar Udruženja poljoprivrede Mladen Petković.

Na konferenciji „ Pametna poljoprivreda“ su svoje koncepte proizvodnje i projekata u pametnoj poljoprivredi predstavili  „ Kite DOO“,“ Agrotech DOO“, „ DDOR“, „ Biosense Institute“.