Привредна комора Војводине

јул 22, 2024

јул 22, 2024

У Привредној комори Војводине одржана је онлајн конференција у којој су учествовали представници Привредне коморе Војводине и Привредне коморе Црне Горе.

Председник Привредне коморе Војводине  Бошко Вучуревић истакао је да на овај начин а у складу са епидемиолошким условима , настављамо досадашњу успешну сарадњу. Привреде морају да функционишу истакао је Вучуревић и додао да наши економски показатељи нису лоши с обзиром на  утицај пандемије на глобалну економију. Привредна комора Војводине била је на услузи привредницима током  пандемије , трудили смо се да помогнемо привредницима да одговоре захтевима тржишта истакао је Вучуревић.

Председник Привредне коморе Црне Горе  Властимир Голубовић  истакао је да је и комора Црне Горе имала интезивне разговоре током пандемије као и да су у скалду са урађеним анализама  решавали потешкоће у пословању. У Црној Гори су као и у другим земљама широм света отказани готово сви догађаји, те су привредни скупови померени за наредну годину.

Иначе током првих осам месеци 2020. године укупна размена АП Војводине са Црном Гором је остварена у вредности 104, 7 милиона евра. Сектор са највећим учешћем у извозу је прерађивачка индустрија , а најзначајнији извозни производ је брашно.

Утицај пандемије и презентацију економских показатеља привреде АП Војводине за првих осам месеци ове године презентовала је секретар кабинета Јелена Бјелановић која је позвала колеге и привреднике из Црне Горе да учествују на Регионалном пословном форуму који ће у онлајн формату бити организован 10. новембра.

Секретар Удружења индустрије Зоран Трповски истако је да се и у доба пандемије у Привредној комори Војводине радило са привредницима на развојним пројектима и да они ни у једном тренутку нису заустављени.

После презентације о економским кретањима и стању у туризму који  бележи значајне губитке у Црној Гори, број међународних долазака смањио се за готово 70%, секретар Удружења услуга Бранислав Мамић истакао је улогу Привредне коморе Војводине и у том сектору наглашавајући да су  у протеклом периоду биле организоване конференције са представницима туристичких посленика  а све у циљу промовисања домаћих туристичких дестинација.

Србија је иначе Црној Гори први партнер у увозу и извозу , а што се страних инвестиција тиче Србија је по инвестирању у ту земљу на петом месту.

На крају конференције договорено је да се организује онлајн конференција за привреднике из АП Војводине и Црне Горе који би могли имати интерес у заједничкој сарадњи.