Privredna komora Vojvodine

maj 18, 2024

maj 18, 2024

Obaveštavamo Vas da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i i vodoprivrede  izdalo Uputstvo za vlasnike stoke i pčelare.

U slučaju obavljanja neophodnih poslova iz oblasti stočarstva tokom perioda zabrane kretanja (17:00-05:00 časova), svaki poljoprivredni proizvođač je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Sektoru za poljoprivrednu inspekciju.

Internet adresa za podnošenje elektronskog zahteva za odobrenje kretanja za poljoprivredne proizvođače iz oblasti stočarstva je: http://stocarstvo.registar-uzb.rs/.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je omogućilo poljoprivrednicima da sa bilo kog računara ili prenosivog uređaja podnesu zahtev za odobrenje kretanja. Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan u periodu od 17:00 do 05:00 časova. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova od prijema poruke.

U navedenoj elektronskoj prijavi, neophodno je popuniti sva obavezna polja sa ciljem dobijanja dozvole za kretanje i sprovođenja poslova u stočarstvu (muža domaćih životinja i radovi na pčelinjaku).

Svako lice koje bude dobilo dozvolu za rad tokom zabrane kretanja, biće obavezno da tokom kretanja sa sobom ima i radni nalog. Spisak informacija koje mora da sadrži Radni nalog možete preuzeti u prilogu.

Uputstvo za vlasnike stoke i pčelare, možete preuzeti i putem linka: http://www.minpolj.gov.rs/kako-do-dozvole-za-kretanje-uputstvo-za-vlasnike-stoke-i-pcelare/.

Za biljnu proizvodnju

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i vodoprivrede http://www.minpolj.gov.rs/o-b-a-v-e-s-t-e-nj-e-3/ nalazi se Saopštenje:

U slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, a posebno radi zaštite zasada od mraza, tokom perioda zabrane kretanja poljoprivredni proizvođač (vlasnik ili korisnik zasada ili druge poljoprivredne površine) je dužan da podnese zahtev za odobrenje Upravi za zaštitu bilja na mejl: agromere@registar-uzb.rs, odnosno na odgovarajući broj telefona prema odseku odnosno okrugu za koji se traži dozvola za kretanje.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva poljoprivrede, u navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica broj lične karte i adesu sa koje će se kretati u periodu zabrane kretanje, broj poljoprivrednog gazdinstva, lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će biti sprovedene mere.