Привредна комора Војводине

јул 03, 2024

јул 03, 2024

Виши самостални стручни сарадник у Удружењу индустрије Привредне коморе Војводине Ненад Петковић присуствовао је конференцији о подстицању предузетништва „Стартуј легално 2020”, у петак, 17. јануара 2020. године у Палати Србија.

На конференцији су говорили председник Владе Републике Србије Ана Брнабић, амбасадор Савезне Републике Немачке у Београду Томас Шиб и члан Управног одбора НАЛЕД-а и извршни потпредседник Групе Горење Станка Пејановић.

Конференција је била посвећена подстицању предузетништва у Републици Србији и с тим циљем су представљени нови  подстицајни програми.

Програм „Стартуј легално“ представља велику иновацију за почетнике у бизнису јер их ослобађа плаћања пореза и доприноса током прве године, као и сувишне администрације, јер нема обавезе пред финансирања и чекања на рефундацију. Ту меру Влада Републике Србије ове године је проширила новим подстицајима као што су пореско ослобођење за осниваче нових бизниса у иновационим делатностима, за повратнике у Србију и за ново запошљавање квалификованих лица.

На конференцији је стартовано такмичење локалних самоуправа – „Шампиони предузетништва 2020“, које организују НАЛЕД и Републички секретаријат за јавне политике, под покровитељством Владе и уз подршку Немачке развојне сарадње. Циљ такмичења је да се подстакну локалне самоуправе да се активно укључе у стимулисање предузетништва у својим срединама кроз промоцију националних и локалних програма подршке.