Привредна комора Војводине

јул 03, 2024

јул 03, 2024

Председник Привредне коморе Војводине (ПКВ) Бошко Вучуревић обратио се у уторак, 17. децембра 2019. године у хотелу „Шератон“ у Новом Саду на ИТ пословној конференцији „Дигитализација у пољопривреди“, коју су отворили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Владе Републике Словеније Марјан Шарец. Том приликом, присутнима су се обратили и министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић и државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и хране Републике Словеније Дамјан Станоник. Конференција је одржана у организацији Привредне коморе Србије, Агенције за аграрна плаћања и рурални развој Републике Словеније, а уз подршку ПКВ.

„У првих 10 месеци ове године остварена је укупна робна размена између Републике Србије и Републике Словеније у обиму од 977 милиона евра и представља повећање од 1,4 одсто у односу на исти период 2018. године. Словенија заузима 13. место у укупној робној размени Србије са светом. Истовремено, укупна спољнотрговинска размена Војводине и Словеније за првих 10 месеци текуће године износи 307 милиона евра, што је повећање од осам одсто у односу на посматрани период у претходној години. Војвођански извоз у Словенију порастао је за девет одсто и износи 193 милиона евра, а увоз за шест одсто и износи 114 милиона евра“, рекао је председник Вучуревић у свом обраћању.

Он је истакао да постоји много перспективних сектора у сарадњи наше две привреде. „Издвојио бих пољопривреду и прехрамбену индустрију као замајце развоја наше сарадње. Из тог разлога, посебно ми је драго што ће данашња Конференција бити посвећена пословном моделу Агенција за аграрна плаћања и искуству Словеније и њених институција“, рекао је Вучуревић. „Подсетићу вас да се Република Словенија налази на 12. месту међу земљама са највећим нето улагањима нерезидената у Србију у периоду од 2010. до 2018. године са укупним инвестицијама од скоро 573 милиона евра. Обим словеначких директних инвестиција у АП Војводину у последњих 15-ак година износи 705 милиона евра, чиме Словенија заузима пето  место на листи земаља које инвестирају у Војводину. Истовремено, вредност инвестиција српских компанија у Словенији прелази 300 милиона евра“, рекао је Вучуревић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је пет начина за прављење јаче и одрживије пољопривреде, а први је увођење система за наводњавање, где је нагласила да је до сада, кроз „Абу Даби фондове“, направљено укупно 14 система за наводњавање – 11 у Војводини и остали у централној Србији. Као другу ствар, истакла је електрификацију поља. „Трећа ствар важна је аутоматска противградна заштита, са чиме смо, нажалост, опет кренули од нуле. До краја мандата имаћемо три система аутоматске противградне заштите, а желимо и да остваримо сарадњу пре свега с БиХ, јер је важно да се регионално повезујемо. Један систем је завршен с домаћом индустријом, ‘Трајалом’, и даје одличне резултате“, рекла је Брнабнић, а као четврту и пету ствар, навела је систем модернизације и дигитализација. „Дигитализација иде у два смера када су у питању информациони системи и административни поступци“, додала је она.