Привредна комора Војводине

јул 03, 2024

јул 03, 2024

У Привредној комори Војводине (ПКВ) у среду, 25.септембра 2019. године одржана је јавна расправа о Нацрту закона о хидрографској делатности, коју је организовало  Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (МГСИ) у сарадњи са Удружењем услуга ПКВ. Нацрт закона представио је Вељко Ковачевић, помоћник министра за водни саобраћај.

Овим законом уредиће се правни оквир за обављање хидрографске делатности који још увек није успостављен. Хидрографија се бави мерењем физичких карактеристика река и језера, као и предвиђањем њихових промена током времена, пре свега у циљу безбедне пловидбе и подршке свим осталим пловидбеним активностима, укључујући и економски развој и безбедност, научна истраживања и заштиту животне средине. Нацртом закона прописује се надлежност Дирекције за водне путеве, као органа у саставу МГСИ, да обавља послове у оквиру хидрографске делатности и уређују се услови које морају да испуне правна лица која за потребе Дирекције врше хидрографски премер и снимање објеката у речном кориту.

У интерактивној дискусији присутних са представницима МГСИ, прихваћени су  предлози и допуне  за побољшање текста Нацрта закона, као и предлог, да члан радне групе, која ће радити на унапређењу текста Нацрта закона, буде и  представник ЈВП Воде Војводине, Владимир Пајванчић, извршни координатор у сектору за ХС ДТД.

Јавна расправа траје до 30. септембра 2019. године. По окончању поступка јавне расправе, МГСИ анализираће све сугестије, предлоге и примедбе и припремити коначну верзију Нацрта закона, за разматрање на седници Владе Републике Србије.

Данашњој седници у ПКВ су присуствовали представници лука, JВП Воде Војводине, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, представници МГСИ, Удружења за услуга ПКВ.