Привредна комора Војводине

јул 03, 2024

јул 03, 2024

Секретар Удружења индустрије Привредне коморе Војводине (ПКВ) мр Зоран Трповски присуствовао је у уторак, 9. јула 2019. године завршном семинару у Привредној комори Србије (ПКС) под називом „Представљање нових елемената у политици управљања отпадом“, у организацији ПКС, а у сарадњи са Министарством заштите животне средине.

Том приликом, представљене су главне измене у новим ЕУ директивама, а у складу са пакетом за циркуларну економију, односно оквирне директиве о отпаду, директиве о амбалажи и амбалажном отпаду, директиве о батеријама и акумулаторима, као и директиве о електричном и електронском отпаду.

На почетку скупа, директор Центра за циркуларну економију ПКС Синиша Митровић представио је изазове који чекају привреду у сектору управљања отпадом и активну улогу коморског система у тим активностима. У наставку је представљено ново законодавство ЕУ у сектору управљања отпадом и циркуларне економије, као и његову примена у Аустрији. Такође, детаљно су презентоване промене у ЕУ директивама које се тичу сектора отпада са роковима имплементације за Србију и са захтеваним процентима реализације по појединим сегментима. Након тога, учесници су  упознати са пројектом развоја стратешких оквира у области управљања отпадом. На крају је представљен промотивни пројекат на тему развијања свести о очувању животне средине у оквиру којег су креирани спотови, локалне акције и друге активности.

„На семинару се могло чути много података који указују на бројне активности на глобалном плану и креирању регулаторног оквира везаног за политику управљања отпадом. Нема дилеме да је овде ангажовано много енергије и труда. С друге стране, чини нам се да се недовољно брзо реализују конкретне активности на локалном нивоу. Време пролази, а сировина вредна стотине милиона евра завршава на депонијама или одлази у прераду у веома лошем стању што аутоматски значајно повећава трошкове прераде. Имајући ово у виду, верујемо да конституисање Савета за циркуларну економију у ПКВ треба да помогне да се брже и ефикасније развије овај локални сегмент без којег глобалне одлуке и директиве, нажалост, имају мали значај“, истакао је Трповски.

Семинар је реализован у оквиру пројекта „Даља имплементација Стратегије за апроксимацију у области животне средине“ са циљем јачања капацитета за планирање имплементације ЕУ Директива које захтевају значајна финансијска улагања у области отпада, а кроз израду Специфичних планова имплементације директива (DSIP).

Више на тему циркуларне економије можете прочитати на сајту Привредне коморе Србије.