Privredna komora Vojvodine

maj 20, 2024

maj 20, 2024

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Jelena Drobnjak učestvovali su u utorak, 3. jula 2019. godine na manifestaciji „Žetveni dan“, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, koja se ove godine održala na parceli Zemljoradničke zadruge „Čurug”, a uz podršku Privredne komore Vojvodine,  Garancijskog fonda AP Vojvodine i članica Zadružnog saveza Vojvodine.

U svom obraćanju, predsednik Vučurević je istakao da se nalazimo na samom početku jednog od najvažnijih poslova u poljoprivredi – žetvi pšenice. „Iako će ovogodišnja proizvodnja biti nešto manja od prošlogodišnje, naša poljoprivreda će obezbediti dovoljno hlebnog žita za domaće potrebe i stabilan izvoz“, rekao je Vučurević.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, žetvene površine pod pšenicom na području Vojvodine iznose blizu 308.000 hektara i sa ovih površina se očekuje proizvodnja pšenice od više od 1.455.000 tone. U 2018. godini iz AP Vojvodine je ukupno izvezeno više od 789.000 tone pšenice, što je 66,5 odsto od ukupnog izvoza pšenice iz Srbije. Od januara do maja tekuće godine iz AP Vojvodine izvezeno je skoro 117.000 tona pšenice, što je 74,5 odsto od ukupnog izvoza pšenice iz Srbije.

Ovu tradicionalnu manifestaciju otvorio je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, koji je istakao da „Žetveni dan“ simbolizuje početak žetve pšenice, vredan trud i rad srpskih paora tokom cele godine, ali i posvećenost Srbije i AP Vojvodine razvoju poljoprivrede.

„Na oko 570 hiljada hektara površine pod pšenicom očekuje se rod od oko 2,7 miliona tona, što će omogućiti dovoljno pšenice za domaće potrebe, ali i obezbediti i oko milion tona za izvoz“, rekao je Milićević.

Prisutne je pozdravio i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, zahvalivši se svima na podršci. Manifestaciji „Žetveni dan“ prisustvovali su i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Garancijskog fonda AP Vojvodine, Razvojnog fonda AP Vojvodine, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, predstavnici medija i mnogi drugi.