Privredna komora Vojvodine

maj 17, 2024

maj 17, 2024

Sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine (PKV) Branislav Mamić prisustvovao je u sredu, 15. maja 2019. godine na Novosadskom sajmu poslovnim susretima u organizaciji Srednjoevropske mreže za privredni razvoj CEEDN pod pokroviteljstvom Vlade Republike Mađarske.

Digitalizacija agrara je uslov za razvoj poljoprivrede kako konvencionalne, tako i organske proizvodnje. Optimizacija proizvodnje, uštede, smanjenje troškova, povećanje prinosa, efikasnije korišćenje resursa uz praćenje svih ekoloških principa su primarni zadaci primene inteligentnih rešenja u agraru. Velika pažnja se mora posvetiti informisanosti i edukaciji proizvođača o raspoloživim tehnologijama kako bi se iskoristili svi benefiti koje inteligentne tehnologije pružaju. To je jedan od važnih zaključaka sa održanog skupa.

Prisutnima su se obratili ambasador  Republike Mađarske u Republici Srbiji NJ.E. dr Atila Pinter, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Atila Juhas, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Robert Otot, Mikloš Nađ iz Saveza agrarnih udruženja Vojvodine, prvi savetnik šefa Ekonomske kancelarije iz Ambasade Mađarske u Beogradu Tamaš Bako. Ispred PKV, skupu se obratio sekretar Udruženja usluga Branislav Mamić, a kao predstavnik IT kompanija iz Srbije obratio se Luka Mirković.

Pored više predstavnika kompanija iz Mađarske o svojim inovacijama su govorili i predstavnici IT sektora iz Vojvodine.