Привредна комора Војводине

јул 22, 2024

јул 22, 2024

У Привредној комори Војводине (ПКВ) одржана је друга седница Групације за пчеларство ПКВ у четвртак, 21. марта 2019. године, на којој су чланови Групације усвојили Програм рада за 2019. годину.

Чланови Групације су истакли да треба посветити пажњу очувању домаће расе пчела као и улози пчеларства у заштити животне средине. Као велики проблем у пчеларству, истакли су неадекватно прскање заштитним средствима на њивама и у воћњацима, услед чега долази до тровања пчела. На седници је наглашено да ће пчелари инсистирати на увођењу стандарда за препознавање квалитетног војвођанског меда и других пчелињих производа и да треба вршити контролу квалитета меда на тржишту. Један од предлога Групације за пчеларство јесте и израда програма у оквиру школског система ради образовања кадрова за рад у пчеларству.

Програмом рада Групације предвиђено је да се у 2019. години подржи програм „Медени доручак“ где би један дан у предшколски установама у АП Војводини деца јела мед за доручак, а пчелари би едуковали децу о пчелама и значају меда у исхрани.

Поред чланова Групације и представника Удружења пољопривреде ПКВ, седници је присуствовао и  помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Младен Петковић.