Privredna komora Vojvodine

maj 17, 2024

maj 17, 2024

Sekretar Udruženja industrije Privredne komore Vojvodine mr Zoran Trpovski i sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine Branislav Mamić prisustvovali su u četvrtak, 7. marta 2019. godine međunarodnoj konferenciji „Forum novih investicionih mogućnosti za tehnološka rešenja čvrstog otpada i otpadnih voda“ u organizaciji Ambasade Slovačke Republike u Srbiji.

Događaj je otvorila NJ.E. Dagmar Repčekova, ambasador Slovačke Republike u Srbiji, a u uvodnom delu učesnicima se obratio državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić. Istaknuta je važnost ove problematike u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i neophodnost da se mnogo toga uradi zbog nas samih i zbog zdravije životne sredine. Posebno su apostrofirani odlični politički odnosi Republike Srbije i Slovačke Republike i zajednička želja da se iskustva ove prijateljske zemlje iskoriste u potpunosti.

„Konferencija je bila veoma korisna i pokazalo se još jednom da ova oblast traži mnogo energije, inovativnosti, ali i sredstava. S druge strane, čini se da već u ovoj fazi postoje velike šanse da se uz prihvatljiv nivo ulaganja, resursi koji se generišu svakog dana bolje koriste u celoj zajednici na mnogo transparentniji način. Imali smo prilike da se uverimo koliko je Slovačka daleko odmakla u ovoj problematici tako da je logično da pomoć i poslovnu saradnju na obostranu korist u ovom segmentu tražimo od ovakvih zemalja“, rekao je Trpovski.

U nastavku konferencije mogli su se čuti podaci o regulatornim okvirima za ove aktivnosti u našoj zemlji, kao i primer uspešnog projekta jedne faze Regionalne deponije Pirot. Nakon toga, gosti iz Slovačke obradili su dve velike teme. Jedna je obuhvatila tehnološka rešenja čvrstog otpada, gde su četiri firme predstavile svoja inovativna rešenja koja su potvrđena u praksi. Slično je bilo i u segmentu tehnoloških rešenja otpadnih voda gde je svoja rešenja predstavilo pet privrednih subjekata, od kojih su neki već prisutni na našem tržištu.