Privredna komora Vojvodine

maj 17, 2024

maj 17, 2024

Uz podršku Privredne komore Vojvodine (PKV), u subotu, 2. marta 2019. godine održan je 37. Sajam pčelara Vojvodine, u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine (SPOV) na Poljoprivrednom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu.

Sajam pčelara Vojvodine svečano je otvorio dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica. Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine (SPOV) Radomir Vlačo na otvaranju Sajma pčelara Vojvodine istakao je da je motiv ovogodišnje manifestacije edukacija i unapređenje pčelarstva i dodao da je neophodno rešavati krađe košnica i trovanje pčela. Istakao je da je pomoć republičke i pokrajinske vlade ovom sektoru dobra i da iz godine u godinu raste što je pokazatelj da država prepoznaje značaj pčelarstva.

Tom prilikom, na Sajmu se obratila i Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV, koja je istakla da su na sednici Grupacija za pčelarstvo, koja je konstituisana u decembru 2018. godine, definisani osnovni problemi pčelara, kao što su trovanja pčela i postojanje lažnog meda na tržištu. Kako je rekla, Grupacija će se zalagati i za povećanje cena kvalitetnog domaćeg meda koji se u EU koristi da bi se mešao sa drugim medom kako bi mu povećao kvalitet.

Sajam je okupio pčelare, naučne radnike i proizvođače pčelarske opreme, a prisustvovali su pčelari iz naše zemlje i inostranstva (Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine). Sajam ima međunarodni značaj, jer je najveći u regionu i u njegovom radu učestvuju naučnici i stručnjaci iz inostranstva.

SPOV okuplja oko 5.000 pčelara sa teritorije Vojvodine koji imaju 300.000 pčelinjih društava, a okupljeni su u 52 lokalna udruženja.