Privredna komora Vojvodine

maj 18, 2024

maj 18, 2024

Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević učestvovao je u panelu „Money never sleeps“ u okviru konferencije „Vojvodina u 2019“, koja je održana u ponedeljak, 4. februara 2019. godine u Skupštini AP Vojvodine, a u organizaciji kompanije „Color Media Communications“, izdavača magazina „Diplomacy & Commerce“ i „The Economist“.
Konferenciju je otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je istakao da su privredno-ekonomski pokazatelji u Vojvodini danas pozitivni, ali da je pred Pokrajinskom vladom, još dosta posla kako bi svim građanima obezbedila bolji životni standard. On je istakao da je konferencija „Vojvodina u 2019“ prilika da stručnjaci iz brojnih oblasti na panelima razgovaraju i tako ponude svoja viđenja uspešne AP Vojvodine u ovoj godini.
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da na nivou cele zemlje imamo dobre pokazatelje i izneo svoja očekivanja da će konferencija da donese predloge i korisne diskusije o tome kako nastaviti tim pravcem u budućnosti i kako od Vojvodine napraviti obećanu zemlju.
U uvodnom delu se u ime kompanije koja je organizovala Konferenciju obratio Robert Čoban rekavši da je cilj konferencije da kroz pažljivo odabrane panele pokaže šta to Vojvodinu očekuje u ovoj godini.
Konferencija je obuhvatila ukupno šest panela na sledeće teme: Vojvodina, evropska regija; Privreda i finansije u Vojvodini; Gradonačelnici pet vojvođanskih gradova; Šanse i izazovi „zelene ekonomije“; Veza sporta i biznisa i Kultura Vojvodine kao izvozni proizvod.
Svaki od panela činili su eminentni stručnjaci iz datih oblasti. Izneto je mnogo interesantnih činjenica, postavljena su brojna pitanja i dati odgovori. Zajedničko svim panelima je da postoje brojne šanse u svim sferama života i da komercijalni uspeh i finansijski rezultat dolazi kao posledica dobro postavljenih principa i koncepta rada u pojedinim oblastima.
Predsednik PKV Boško Vučurević učestvovao je u panelu vezanom za privredu i finansije pod radnim nazivom „Money never sleeps”. Učesnici panela nili su i potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj i predsednik IO Vojvođanske banke OTP grupa Predrag Mihajlović, a moderator ekonomski novinar Radio televizije Vojvodine Borislav Despotović. Tokom panela, iznete su brojne činjenice i mišljenja o finansiranju malog i srednjeg biznisa koji čini osnovu ekonomije skoro svih razvijenih zemalja. Predsednik Vučurević je ukazao na ulogu PKV u povezivanju privrede međusobno i sa finansijskim institucijama, upoznavanju sa modelima finansiranja privrede u drugim zemljama i edukaciji članova. Posebno je istakao veliki prostor koji postoji u povećanju učešća malog i srednjeg biznisa u kreiranju bruto domaćeg proizvoda poređenjem sa zemljama kao što su Mađarska i Češka Republika gde je ovo učešće između 50-60 odsto dok je kod nas samo nešto više od 30 odsto.
Prema njegovim rečima, rešenje je dalja diverzifikacija finansijske scene i obuhvatanje novih finansijskih subjekata koji u svom konceptu imaju prihvatanje nešto viših stopa rizika i skoro kompletnu usmerenost ka pomenutom sektoru privrede.