Привредна комора Војводине

јул 03, 2024

јул 03, 2024

Представник Привредне коморе Војводине (ПКВ) Славица Хајдер, виши самостални стручни сарадник у Удружењу услуга, присуствовала је у петак 14. децембра 2018. године 18. Годишњој скупштини Пословног удружења „Међународни транспорт“ (Удружење) и 15. по реду манифестацији „Truck Business Fair“ у Београду.
Свечани део Скупштине отворио је Академски хор „Арс Вокалис“ и Академско културно уметничко друштво „Шпанац“ након чега се обратио Неђо Мандић, председник Удружења. Учесницима Скупштине обратили су се Зоран Лакићевић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Владан Николић, помоћник начелника Управе Саобраћајне полиције, Слободан Карличић, начелник сектора за возаче у Агенцији за безбедност саобраћаја, као и представници удружења превозника из Пољске, Турске, Словеније, Хрватске и Румуније.
У радном делу Скупштине, присутни су имали прилику да чују о политици акцизног опорезивања моторних возила, о новинама које доносе измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја на путевима, почетку лиценцирања професионалних возача, заступању превозника у правним процесима на међународном нивоу и о другим темама.
У оквиру Скупштине, одржана је конференција са учешћем представника 11 земаља где су усвојене две декларације и то у циљу решавања проблема чекања на граничним прелазима и проблема ограниченог броја дана возача у шенген зони.
Такође, са представницима удружења превозника из Пољске и Румуније потписани су меморандуми о сарадњи. Током целог дана, одржавала се манифестација „Truck Business Fair“ – сајам комерцијалних партнера који су представили своје производе и услуге.
Пословно удружење превозника робе у међународном друмском саобраћају Србије основано је 11. октобра 2000. године као добровољно, професионално, непрофитно и невладино удружење превозника терета у међународном друмском саобраћају Србије. Данас има 557 редовних чланова, 389 придружених чланова и два почасна члана. Чланство чини преко 62 одсто српских предузећа која обављају превоз терета у међународном друмском саобраћају, а која остваре преко 80 одсто укупних прихода ове делатности.