Привредна комора Војводине

јул 03, 2024

јул 03, 2024

У Привредној комори Војводине (ПКВ), у четвртак 13. децембра 2018. године одржан је семинар на тему „Сертификовано семе – сигрна и здрава храна“, у организацији Привредне коморе Србије, Семенарске асоцијације Србије и ПКВ. Акценат на овом семинару стављен је на значај и употребу сертификованог семена у пољопривредној производњи.
О томе како је Република Хрватска решила проблем питања употребе сертификованог семена, говорио је Ивица Делић из Министарства пољопривреде Републике Хрватске. Он је истакао да уласком Хрватске у ЕУ и услед веће понуде страних произвођача семена, проценат коришћења домаћег семена се смањио, али да је још увек заступљеност домаћих произвођача семена, односно употреба домаћег семена изнад 50 одсто. Основни циљ и став Министарства пољопривреде Хрватске јесте заштита домаћег тржишта и домаће производње семена.
Др Мирјана Лалошевић из Института за ратарство и повртарство из Новог Сада одржала је предавање на тему „Патогени стрних жита у производњи, с освртом на значај употребе сертификованог семена“. У свом предавању истакла је значај употребе декларисаног семена, као шансу за остваривање високих приноса. Сетва декларисаног семена је предуслов сигурне и стабилне производње, што посебно долази до изражаја у неповољним годинама.
О квалитету стрних жита и брашна у Србији, говорила је Др Марија Бодрожа – Соларов. У својој презентацији осврнула се на жетву пшенице 2017/18. године и истакла да је проблем овогодишње жетве што је потпуно зрела пшенице покисла, што је довело до пада приноса и технолошког квалитета. Према анализама које су рађене на Институту за прехрамбене технологије у Новом Саду, пшеница рода 2018. године окарактерисана је врло специфичним склопом технолошког квалитета који је последица утицаја различитих фактора: низак садржај глутена, одражава се на лоша фаринографска својства, оштећена структура глутена и активни протеолитички ензими. Др Марија Бодрожа – Соларов истакла је да је са аспекта контаминације микотоксинима, пшеница рода 2018. године релативно безбедна.
Александар Девић је презентовао на који начин да се максимално искористи потенцијал одређеног усева, уз примену иновативног процеса третмана семена и на тај начин остварити максималан профит.
Презентацију „Значај заштите права оплемењивача са аспекта значаја употреба сертификованог семена“ поднео је представник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе за заштиту биља Јован Вујовић. Он је објаснио да су права оплемењивача, ексклузивно право које се додељује оплемењивачу, као ствараоцу нове биљне сорте, којем се оплемењивачу омогућава да врати уложена средства у стварање нове сорте и да остварује финансијску добит од употребе нове сорте.