Привредна комора Војводине

јул 23, 2024

јул 23, 2024

Тема Друге европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима, која се одржава од 15. до 17. новембра 2018. године у Новом Саду, је „Да ли су мањински медији културно наслеђе“, у организацији „Херор медиа поинт“ (Heror Media Pont), листа „Мађар со“ (Magyar Szo), Асоцијације медија, Центра за развој мањинских и локалних медија, у сарадњи са МИДАС-ом.
„Ово је седма година како одржавамо ову комуникациону платформу која је подигнута и јако је важно да се зна како мањински медији утичу на развој друштава, како код нас у Србији, тако и у целој Европи“, рекла је Наташа Херор, директор „Херор медиа поинт“.
Испред Привредне коморе Војводине, конференцији је присуствовао секретар Удружења услуга Бранислав Мамић. Током првог дана конференције, одржана су три предавања о новим бизнис моделима и одрживости медија, о мањинским правима и медијима у Јужном Тиролу, Италија и о томе како до простора слободе у медијима.
„Медији дефинитивно јесу културно наслеђе ако их тако третирамо и ако почнемо да их славимо као културно наслеђе. За мене је важније питање да ли треба да их третирамо као културно наслеђе. Мислим да се све више враћамо у прошлост, све више размишљамо о њој, а прошлост је простор у коме заправо нема алтернативе. Више бих волео да се у нашим медијима говори о будућности и о садашњости, односно како можемо да креирамо неку будућност која је равноправнија, солидарнија, која је мање индивидуална, компететивна и тако даље“, рекао је један од предавача током првог дана конференције, Горан Томка, гостујући предавач на Унесковој катедри за културне политике и менаџмент у култури при Универзитету уметности у Београду.
Покровитељи су Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, Управа за културу Града Новог Сада и Фондација Нови Сад ЕПК 2021.
Свечано отварање Конференције уприличено је у Покрајинској влади, а званично ју је отворио потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић. Више информација са свечаног отварања можете прочитати на сајту Покрајинске владе.