Привредна комора Војводине

јул 23, 2024

јул 23, 2024

У Привредној комори Србије (ПКС), у уторак 6. новембра 2018. године била је одржана обука рачуновођа о процени ризика од прања новца и финансирања тероризма, којој је присуствовала Славица Хајдер, виши самостални стручни сарадник у Удружењу услуга Привредне коморе Војводине (ПКВ). Обуку је организовала ПКС у сарадњи са Министарством финансија -Управом за спречавање прања новца (Управа).

Испред Управе, присуствовали су Јелена Пантелић, специјални саветник национални координатор процене ризика, Данијела Танић-Зафировић, руководилац Одсека за надзор и координатор подгрупа за процену рањивости нефинансијског система од прања новца, Данијела Малетић, помоћник директора и Сања Банићевић, аналитичар који су бројним полазницима обуке презентовали информације у циљу унапређења оперативних знања о примени Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

Обука се темељила на закључцима Националне процене ризика од прања новца и финансирања тероризма, коју је усвојила Влада Републике Србије. Међу секторима који су најизложенији претњи од прања новца припадају и рачуновође, чија је свест о припадању систему борбе против прања новца и финансирања тероризма на недовољно високом нивоу, тако да је неопходан интензивнији превентивни рад са рачуновођама, који ће се реализовати кроз обуке.

Са представницима Управе, договорено је да се наредна обука одржи у ПКВ у току децембра, којој би присуствовали чланови Групације за рачуноводствене послове ПКВ и друге рачуноводствене агенције и привредна друштва са територије Војводине.