Привредна комора Војводине

јул 03, 2024

јул 03, 2024

Међународној конференцији „Тржиште енергената у региону Западног Балкана“ у организацији интернет портала „Балканмагазин“, присуствовао је у четвртак, 18. октобра 2018. године секретар Удружења индустрије Привредне коморе Војводине (ПКВ) мр Зоран Трповски. Скуп је одржан у сарадњи са ЈП Србијагас и фирмом Информатика из Београда.
Конференцију су отворили представници министарстава која су директно повезана са великим бројем тема у вези са енергетиком – Министарство рударства и енергетике из Републике Србије и Министарства индустрије, енергетике и рударства из Републике Српске. Њихова излагања су представила мере и активности које се предузимају у сегменту енергетике Републике Српске и Републике Србије. У оквиру поздравних излагањ,а скупу се обратио и представник Агенције за енергетику Републике Србије.
У радном делу реализована су три панела која су обухватила гасно тржиште Западног Балкана и заштиту локалних потрошача, либерализацију тржишта нафтних деривата и на крају, тема је била либерализација тржишта електричне енергије.
„Сва три панела су показала каква је регионална ситуација на тржиштима појединих енергената. Посебно је интересантно што је на једном месту могло да се чује мноштво података у вези са практично свим или барем најважнијим ‘класичним’ енергентима који се нуде на тржишту. Осим детаљних података о стању у Србији по овим питањима, изнета су искуства Републике Српске и Босне и Херцеговине у целини. Догађања у Хрватској у сегменту гасне потрошње, као и у Мађарској у сегменту нафтних деривата била су веома корисна пошто су те земље чланице ЕУ где се веома велика пажња посвећује овим питањима. Изнети су сегменти који су веома регулисани и тачно прописани, а и они где се ова заједница не бави начинима за решавање дефинисаног циља већ само коначним резултатом“, рекао је Трповски.
Додао је да, без обзира на релативно малу глобалну снагу нашег региона у делу потрошње енергената, значај сарадње, налажење партнера и дефинисање исправне стратегије држава и пословних субјеката, веома је велика за све земље које се налазе у овом делу Европе.
„Као и на претходном скуповима које смо посетили, потрудићемо се да нам неке од тема или идеја буду инспирација за активности у оквиру одговарајућих групација у Удружења енергетике“, изјавио је Трповски.