Привредна комора Војводине

јул 23, 2024

јул 23, 2024

Секретар Удружења индустрије Привредне коморе Војводине (ПКВ) мр Зоран Трповски и виши саветник за развој пројеката ЕУ, обуке и едукације ПКВ Бојана Блашковић присуствовали су округлом столу на тему развоја модела мајсторске школе у нашој земљи. Одржавање округлог стола је једна од активности у оквиру пројекта Еразмус+ „Мастер 5 – Развој модела мајсторске школе кроз регионално партнерство стручног образовања и привреде“.
На округлом столу, пројектни менаџер Николина Пупавац представила је сам пројекат, досадашње резултате пројекта и закључке са одржаног заједничког округлог стола партнера на пројекту, док је Љиљана Димитријевић, експерт у области образовања одраслих, представила резултате квалитативно-компаративне анализе и анализе образовне основе спроведене у све три партнерске земље (Словенија, Хрватска, Србија), а путем упитника усмерених ка предузетницима и малим и средњим предузећима. Истакла је законску регулативу која се тиче вишег стручног образовања у свакој од земаља и значај имплементирања Стратегије развоја МСП у Србији у датом домену. У току презентације, била је отворена дискусија о тренутном стању вишег стручног образовања у Србији, као и о спроведеним анализама са аспекта развоја мајсторских школа, мајсторског образовања, образовања на радном месту и дуалног образовања у Србији.
Циљ самог пројекта је подршка развоју и могућностима развоја вишег стручног образовања – образовања за мајсторе кроз регионална партнерства између преносиоца знања, пословних и социјалних партнера са посебним фокусом на потребе за вештинама вишег нивоа стручног образовања. Специфични циљ је израда модела мајсторске школе које се темељи на учењу на раду и тако омогућује усклађивање са потребама тржишта рада.
Носилац пројекта „Мастер 5 – Развој модела мајсторске школе кроз регионално партнерство стручног образовања и привреде“ је Регионална привредна комора Кршко из Словеније, док су партнери Општина Кршко и Школски центар Кршко-Севница из Словеније, Регионална развојна агенција Бачка из Србије, Хрватска занатска комора, Занатска школа – Установа за образовање одраслих из Хрватске и Хрватска економска асоцијација из Немачке.
ПКВ је изразила своју спремност да подржи спровођење циљева овог пројекта, а у намери успостављања што боље споне између образовања и привреде, те креирања специјалиста оних профила практичног знања за којима привредни субјекти као њени чланови изражавају континуирану потребу.