Привредна комора Војводине

јул 03, 2024

јул 03, 2024

На свечаности „Квалитетом до тржишта“, додељена су данас признања и сертификати учесницима 2. Међународне сензорне оцене квалитета меда у организацији Иновативног кластера „Панонска пчела“ и Научног института за ветеринарство Нови Сад, а уз подршку Привредне коморе Војводине (ПКВ) и Привредне коморе Србије (ПКС), у ПКВ.
Признање „Жива Ђуричин“ за свеукупни допринос развоју пчеларства, ове године, понео је пчелар Владимир Хуљади, који већ 60 година пчелари. Титулу апсолутног шампиона понео је Александар Стевановић, а признање за колекцију меда Златомир Томић. По групама, за најбољи квалитет ливадског меда – Ирена Гаревска, багремовог меда – Вељко Васић, шумског меда – Игор Лазаревић, липовог – Милан Попов и сунцокретовог – Вања Говедарица.
Председник УО Иновативног кластера „Панонска пчела“ Хаџи Зоран Јовановић рекао је да је изненађен великим бројем учесника ове године. Узорке меда у рекордном броју (92) доставили су учесници из Мађарске, Румуније, Хрватске, Македоније, Албаније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и из Србије.
„Ове године је ванредно добар квалитет меда багрема, можда је изненађујуће то што липов мед није тако врхунски, а сви остали су на оном нивоу на којем су били прошле године“, рекао је Јовановић захваливши се на подршци Покрајинској влади, Граду Новом Саду, ПКВ и ПКС, као и медијима.
Секретар Удружења пољопривреде ПКВ Јелена Дробњак истакла је да је повод данашњег окупљања од изузетног значаја за унапређење пољопривреде у АП Војводини.
„Удруживање пољопривредника у нашој покрајини, али и у држави, део је традиције. То потврђује и постојање и рад кластера ‘Панонска пчела’, који подстиче иновативност и конкурентност производње, као и усклађивање стандарда производње меда са стандардима Европске уније“, рекла је Дробњак и додала да је ПКВ увек спремна да подржи манифестације које за циљ имају унапређење одређених привредних делатности, повезивања пословних субјеката на домаћем и међународном плану, а посебно, како каже, када се ради о пчеларству, делатности која поред меда као готовог производа, има најдиректнији утицај на пољопривредну производњу, на повећање приноса и квалитета воћа.
„Само добра повезаност свих субјеката у пољопривреди, добра сарадња и комуникација пчелара са произвођачима који користе пестициде могу бити гарант успеха, могу сачувати медоносну пчелу и друге корисне инсекте“, истакла је Дробњак.
Помоћник покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство Милорад Малић истакао је да су пчелари у АП Војводини и Србији организовани и да је буџет готово четири пута увећан.
„Тако да данас, са задовољством могу рећи да са 20 милиона динара помажемо пчеларе Војводине како у 2017. тако и 2018. години. Ту смо осетили један значајан напредак и подржавамо све ове манифестације које доприносе како побољшању квалитета меда“, рекао је Малић.
Град Нови Сад и ове године подржао је манифестацију, а члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић истакао је да број овогодишњих учесника и узорака потврђује важност одржавања оваквих догађаја.
„Квалитет меда јесте нешто што мислим да треба да буде наша конкурентна предност и она карта на коју ми треба да играмо. Града Нови Сад подржава све догађаје који се тичу пчеларства и меда“, рекао је Радојевић и додао да Град Нови Сад од 2015. године, сноси комплетне трошкове сертификације, односно заштите географског порекла, а то ће се, како каже, наставити и у наредном периоду.
Кластер је Покрајинској влади, Граду Новом Саду, ПКВ и ПКС уручио захвалнице за пружену подршку, а уручио је и дар ШОСО „Милан Петровић“.
По броју земаља учесница и броју узорака меда, ова Сензорна оцена квалитета меда спада у највеће у региону. Данашњу манифестацију, увеличао је и Миодраг Близанац, вокални солиста који је отпевао химну Републике Србије и представио инклузивни мешовити хор „ИСОН“, чији је оснивач и диригент.