Привредна комора Војводине

јул 03, 2024

јул 03, 2024

Секретар Удружења индустрије Привредне коморе Војводине (ПКВ) мр Зоран Трповски присуствовао је међународној конференцији „Open4Business 2018 International Matchmaking Event” одржаној од 4. до 5. октобра 2018. године у Печују, Република Мађарска.
Организатори скупа били су Привредна комора Печуја и Европска предузетничка мрежа (ЕЕН) уз подршку бројних других институција из Европе, а скуп је био реализован у згради Комерцијалног центра у Печују. На скупу је било присутно више од 200 учесника из 19 земаља.
Овогодишњи скуп је обухватио бројне програме у облику ИТ конференција, посебног догађаја за дизајнере, скупа инжењерских кластера и међусобног повезивања учесника. Основни фокус је био на машинској индустрији, креативној индустрији, ИЦТ активностима, кластерима и женском предузетништву.
Првог дана скупа одржана је пленарна седница где су се гостима обратили највиши званичници Владе Републике Мађарске, Привредне коморе Печуја, града домаћина, Универзитета у Печују, а посебан гост био је амбасадор Краљевине Холандије у Републиици Мађарској. Осим тога, представљени су кластери из Мађарске и Аустрије.
Наставак рада био је у знаку неколико паралелних сесија на тему примене технологија и апликација, могућности сарадње Мађарске и Холандије, а представник ПКВ присуствовао је сесији о међународној сарадњи кластера из централне и западне Европе.
„Ова сесија је показала карактеристике пословања кластера из делатности металског комплекса у Француској, Аустрији, Пољској, Хрватској и земљи домаћину овог скупа, Мађарској. Све презентације су показале неопходност заједничког наступа чланова ових асоцијација у условима глобализације тржишта и високих захтева клијената, а и проблема у пословању које су често заједничке, посебно за земље источне Европе које су суочене са значајним проблемом недостатка радне снаге. Након тога, у Б2Б разговорима и током додатних контаката, покренуте су теме међународне сарадње које могу да буду интересантне за фирме и институције из наше земље“, истакао је Трповски.
Другог дана скупа био је организован обилазак једне од приватних фирми из металског комплекса, „Matro Ltd” из Печуја. У разговору са власником и његовим сарадницима, учесници скупа могли су да се упознају са специфичностима пословања у овој грани и са стратегијом развоја и плановима за будућност ове фирме.