Privredna komora Vojvodine

maj 18, 2024

maj 18, 2024

Centar za strategijske i napredne studije Univerziteta u Novom Sadu, u okviru manifestacije Dani Univerziteta Pečuju u Novom Sadu, u utorak, 8. maja 2018. godine organizovao je stručni skup o vinogradarstvu i vinarstvu.
Učesnici skupa bili su vojvođanski vinari i vinogradari, udruženja, kao i stručnjaci iz oblasti vinogradarstva i vinarstva. Ispred Privredne komore Vojvodine (PKV), ovoj manifestaciji prisustvovale su viši samostalni stručni saradnik u Udruženju usluga PKV Dragica Samardžić i viši samostalni stručni saradnik u Udruženju poljoprivrede PKV Vidosava Žutić.
Stručni skup je otvorio rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, koji je istakao veliki značaj saradnje u oblasti vinogradarstva i vinarstva između Univerziteta u Pečuju i Univerziteta u Novom Sadu.
O ostvarenim rezultatima u oblasti vinogradarstva i uspešnoj saradnji Univerziteta u Novom Sadu i Pečuju, govorio je i dr Petar Cindrić.
Jedna od tema na ovom skupu bila je uticaj zbijenosti grozda na boju pokorice, koju je prezentovao dr Gabor Jakab, direktor Instituta za vinarstvo i enologiju Univerziteta u Pečuju.
O razvoju i značaju vinskog regiona Vilanji, govorio je dr Laslo Hever glavni inženjer enologije na Instituta za vinarstvo i enologiju.